Chleby v remosce většinou dělávám nižší, to aby se při kynutí, když se pečou, nenalepily na víko. Před kynutím je rukou splácnu a i když vykynou dobře a jsou pak hezky pórovité a pružné, jsou nižší než jiné chleby – i na fotkách je to vidět.
Tento chleba váží 700 g, má fantasticky křupavou kůrku a je nadýchaný. Druhý den je mírně tužší, přesto výborný.
Suroviny:
250 g vody
lžička cukru
2 lžičky kmínu
1,5-2 rovné lžičky soli
lžička octa
80 g žitné celozrnné mouky
80 g pšeničné celozrnné mouky
270 g hladké mouky
12 g droždí
Postup:
všechny suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, uděláme velikou „bulku“, kterou zploštíme na vysokou placku o průměru téměř 20 cm. Vložíme do remosky, vymáznuté tukem nebo vyložené pečícím papírem – pokud chceme, můžeme chleba svrchu naříznout – a necháme znovu vykynout.
Víko remosky si můžeme nechat asi 10 minut předehřát, chleba jím zaklopíme a upečeme (přibližně 35-45 minut).
Ivo, moc děkuju.
Prosím v jak velké remosce je chleba pečený? Mám jen 24, tak aby se chlebík vešel. Díky za odpověď.
Ano, v remosce Original o průměru 24 cm ;-) Lehce ho svrchu zplácněte, budete mít naprostou jistotu, že se nepřilepí.