Pâte fermentée (staré těsto, old dough) pomůže těstu nejen lépe kynout i při menším množství droždí, ale zároveň ho hodně ochutí a posune trochu jiným směrem.
Přesto, že je v tomto chlebu jen minimum žitné mouky a je zadělaný droždím, chutná úžasně i třetí den, je stále stejně měkký a voňavý a připomíná mi chléb kváskový.

Suroviny:

Pâte fermentée (staré těsto):
130 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
asi 2 g čerstvého droždí
špetka soli

Dále:
310 g vody
50 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké mouky
3 g čerstvého droždí
2 rovné lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu

Chleba s pâte fermentée

Postup:

přibližně den předem umícháme staré těsto (pâte fermentée). Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mouku a sůl a dobře uhněteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba.
Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít.

Chleba s pâte fermentée

V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky všeho starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout.
Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme.

Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oprou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme.
Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).

Chleba s pâte fermentée

80 Comments

  • Posted 9.6.2015 11:12 od nigina 0Likes

    Vyzerá senzačne! Hneď by som jednu pätku zbodla. A tá striedka je prenádherná…vyzerá mäkučká jak páper…a chrumkavá kôrka. To je kombinácia eňo-ňuňo 🙂
    Ja som naposledy robený s OD zbabrala… kvôli tomu, že som praštená… som nechala v DP miesiť len cesto s múkou a nechala ho 1 hod – autolýza… a až neskôr som pridala OD + zvyšok vecí.. Pekáreň to husté cesto s OD + zvyškom už riadne nepremiesila a ked som to mala na doske vykysnuté, pod rukami som cítila, že sú nejaké tvrdé časti v ceste… a chlieb nebol dobrý.
    Strašne by som chcela vedieť pekárčiť ako ty 🙂

    • Posted 9.6.2015 11:31 od Iva 0Likes

      Děkuju, Heli – ta „pekárčina“ mi možná jde proto, že mám za sebou spoustu pečení 🙂 – ne vždycky úspěšných, ale právě z chyb se člověk hodně naučí 😉

      • Posted 13.9.2015 8:47 od Jana 0Likes

        Dobrý den chci se zeptat prosím váha droždí není malá? Chleba jsem zkoušela je vynikající jen jsem poprvé dala droždí do starého těsta 20g a do těsta potom 30g chléb byl jako máte na obrázku jen pro mě byl cítit droždím.Druhý jsem udělala jak píšete 2g a 3g a přišlo mi to moc málo.Chléb sice výborný na chut ale už nebyl tak nadýchaný…..:-(. Nevím kde dělám chybu ..děkuji za odpověd

        • Posted 13.9.2015 16:57 od Iva 0Likes

          🙂 droždí tam mám opravdu málo, ale dostačující množství. Ona někdy přílišná nadýchanost taky není ku prospěchu – chleba přeci nemá být jako vata 😉
          Chybu určitě neděláte. Měl chleba normální očka? Nebyl hutný?

          • Posted 14.9.2015 14:16 od Jana 0Likes

            Dobrý den Ivo,

            moc děkuji za odpověd.Chleba je nejlepší co jsem zkoušela chutově výborný:-).První byl oválný a vypadal přesně jak na obrázku jen jak jsem psala cítila jsem tam droždí ( chlap necítil nic)….Druhý jsem udělala podle receptu přesně neměl očka jen malinko ale nebyl hutný chutově výborný i je krásně měkký…Zadělám v pekárně pak dám do olejové mísy kynout a pak do ošatky vždy i krásně vykynul…ted bych ho chtěla zkusit celý v pekárně i upéct ale ty z trouby jsou chutnější…:-) Jana

          • Posted 14.9.2015 16:50 od Iva 0Likes

            Jani, myslím si, že tento chleba v pekárně dobrý nebude. Ale pokud to zkusíte, napište mi, prosím, jak jste dopadla 😉
            Děkuji 🙂

    • Posted 28.6.2015 20:20 od Petra 0Likes

      Tak to samé jsem mela i Já a už jsem se do toho raději nepoustela:(

      • Posted 29.6.2015 5:08 od Iva 0Likes

        Samozřejmě, že nezdar nepotěší nikoho. Pokud ale popřemýšlím, kde se mohla stát chyba, spíš mě to „nakopne“ k dalšímu pokusu – zvědavá, jestli jsem to odhadla správně a další chleba už bude podle představ 🙂

  • Posted 5.7.2015 20:14 od Anonym 0Likes

    Chleba vypadá moc pěkně a podle ohlasu je výborný. Chtěla bych ho také zkusit, můžu použít kvásek místo droždí. Pokud ano, tak kolik kvásku?
    Děkuju. Helena

    • Posted 6.7.2015 4:51 od Iva 0Likes

      Ještě jsem nwzkoušela, můžete začít. V těchto horkách bude kynout mnohem rychleji, než jindy a je s tím třeba počítat.
      Kvásku bych použila jako na jiné těsto, tj. rozkvasit 10-20% mouky z receptu. Do starého těsta, které bude v lednici déle, bych spíš volila tu spodní hranici, aby nebylo příliš kyselé. Pokud ho chcete v lednici uchovávat dva a více dnů, třeba i jen 5% rozkvašené mouky místo 10.
      Chce to opravdu vyzkoušet. Možná bych jako staré těsto použila kousek kváskového těsta na chleba, odděleného hned po zadělání….
      Možností je mnoho. 🙂

  • Posted 6.7.2015 16:12 od Helena 0Likes

    Děkuju za rady, nejsem zkušená pekařka. Kvásek jsem si založila s pomocí Zdeničky Koloběžka 1. teprve letos v lednu. Ještě jedou děkuju. Helena

    • Posted 6.7.2015 16:17 od Iva 0Likes

      Á, Zdenička je moc fajn, ochotná a šikovná 🙂 Nejdřív si chleba zkuste s droždím (je ho tam minimum), pak s kváskem – a třeba i po poradě se Zdeňkou 😉

  • Posted 3.8.2015 12:55 od Monika 0Likes

    Dobrý den, chtěla bych tento chleba vyzkoušet, ale s větším podílem žitné mouky. Bude postup stejný nebo se to bude lišit třeba v ml vody….díky za radu.

    • Posted 3.8.2015 16:11 od Iva 0Likes

      Pokud podíl žitné zvýšíte jen trochu, možná bude chtít maličko víc vody. Jestli ale dáte převahu žitné, bude (krom většího množství vody) se i těsto chovat jinak – bude třeba víc lepit. S tím je třeba při zkoušení počítat.

  • Posted 4.8.2015 6:34 od Jana 0Likes

    Dobrý den, jsem úplný začátečník, ale vaše stránky umím nazpaměť :-). Chtěla bych se zeptat, kolik se toho starého těsta dává na jeden bochník. Moc děkuji za odpověď.

  • Posted 6.8.2015 12:31 od Jana 0Likes

    Chci se zeptat-pekla jste někdy tento chleba v remosce nebo jen v troubě? Díky za odpověď

  • Posted 9.8.2015 8:03 od Jana 0Likes

    Po čtyřech letech jsem dala odpočívat kvásek do mrazáku a vyzkoušela tento chleba… Naprosto luxusní záležitost ….budu péct asi velmi často !!!!!! 🙂 díky za výborný recept!!!!!

    • Posted 9.8.2015 8:17 od Iva 0Likes

      To mám radost 🙂 i u nás moc chutná. Díky delšímu prokvašení starého těsta má chleba zase jinou chuť, než jsme bývali zvyklí 🙂

  • Posted 9.8.2015 13:21 od lilly 0Likes

    Ivi, píšeš, že jsi pekla jenom v troubě. Co myslíš, mám risknout remosku?

    • Posted 10.8.2015 15:40 od Iva 0Likes

      Těsto je hydratovanější, chlebík se v málo teplém prostředí snaží rozjet, proto trouba. Na druhou stranu ho remoska moc rozlít nenechá.
      Musela bys ji nechat rozehřát a přinejhorším bude chlebík nízký a široký – ale pořád dobrý. Zkusíš? 🙂

      • Posted 10.8.2015 18:39 od lilly 0Likes

        Možná budu chvilku odolávat, ale myslím si, že to zkusím. Pak dám určitě vědět 🙂

        • Posted 10.8.2015 18:54 od lilly 0Likes

          Teď jsem si spočítala, že je to ze 600 g mouky :-(, to se mi do remosky asi nevede …

          • Posted 11.8.2015 4:54 od Iva 0Likes

            Zkus to o 1/4 zmenšit 😉 Potřebuješ s tím pomoct?

          • Posted 11.8.2015 9:24 od lilly 0Likes

            Já to nějak přepočítám, jenom nevím, jak mám odhadnout to pidi množství droždí – lékárenskou váhu doma nemám 🙂

          • Posted 11.8.2015 9:50 od Iva 0Likes

            Dáš prostě pidimnožství 🙂 Kolik ti to naváží nejméně? Třeba i 4 g? Ve 260 g vody ty 4 g droždí rozpustíš, dobře rozmícháš, polovinu vyleješ (vyhodíš 2 g droždí a trochu vody) a máš 130 g vody se 2 g droždí – vlastně ty potřebuješ (spočteš si) o 1/4 méně…

          • Posted 11.8.2015 12:42 od lilly 0Likes

            Tak tohle by mě asi nenapadlo – je vidět, že zkušeností máš mnooooooooooooooooooohem víc než já a daleko snáz si dokážeš poradit .

          • Posted 11.8.2015 13:11 od Iva 0Likes

            Nebudeš mi věřit, ale tenhle fígl mě napadl teprve asi před měsícem 🙂 🙂

  • Posted 14.8.2015 18:02 od Nadeje169 0Likes

    Pěkný den Ivo,
    takové nadšení z chleba už dlouho u nás nebylo,takže moc děkuji za receptík na výborný chlebík.Když vidím svého muže,vidím malého kluka s rozzářenýma očima a patkou chleba:-))
    Děkuji Naďa

    • Posted 16.8.2015 9:01 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Naďo,
      tak obrovská pochvala mě vždy mimořádně potěší 🙂
      Děkuji 🙂

      • Posted 2.11.2019 18:30 od Naděžda 0Likes

        Hezký večer Ivo,tak s nástupem tmy a chladu se vracím k osvědčenému receptu chleba,jen peču v hrnci v troubě(má pevnou kůrku z vršku a boky a spodek jsou takové pórovitější) pro nás stále 👍i po těch 4 letech co u nás pečeme.S přáním pěkného dne Naďa

        • Posted 3.11.2019 9:53 od Iva 0Likes

          Dobrý den, Naďo,
          jsem moc ráda, že se chlebík daří 🙂
          Iva

  • Posted 17.8.2015 13:12 od Salome 0Likes

    Po různém experimentování s různými recepty na chleba v pekárně i bez, s kváskem i bez, s nejrůznějšími moukami jsem doputovala k chlebu bez hnětení, jen jsem si hodně upravila mouky:
    http://salomino.cesnet.cz/album/index.cgi?album=/Dobroty/Slanosti&mode=viewpicture&picture=Chleb+bez+hneteni.jpg (přidávám i ječnou nebo pohankovou).
    Jiný jsem už několik let nepekla. Ale tohle mě zaujalo, tak jsem to zkusila. Chleba je opravdu úžasný!! Zdá se, že mám alternativu k tomu svému, chleba už roky nekupujeme. Díky moc za recept!

  • Posted 19.8.2015 21:13 od lilly 0Likes

    Ivi, tak zítra bude den D a uskutečním pokus v remosce. Včera jsem si umíchala 1. těsto, které čeká v ledničce, a uvidím, co z toho nakonec vyleze. Podle komentářů zde by to mělo být něco fantastického, tak doufám, že se k nim budu moct přidat 🙂

  • Posted 20.8.2015 17:21 od lilly 0Likes

    Ahoj Ivi, teď jsem vyklopila chlebík z remosky – vypadá naprosto famózně. Před pečením jsem si ho připravila na pečící papír do cedníku a tak, jak jsem ho do remosky posadila, tak zůstal, vyjel jenom nahoru (až trošku moc, takže je svrchu upečený víc, než bych si představovala), ale nerozjel se snad ani o milimetr. Maličko po obvodu praskl, ale fakt jen nepatrně – zřejmě aby nevypadal až tak dokonale :-).
    Takže hlásím, že se v remosce péct dá 🙂

    • Posted 21.8.2015 6:47 od Iva 0Likes

      To je úžasné!
      Moc děkuji za vyzkoušení i zprávu! Doufám, že vám chutnal 😉

      • Posted 21.8.2015 10:23 od lilly 0Likes

        Chlebík byl i chuťově výborný, rodinka se olizovala až za ušima, prý nejlepší jaký jsme měli. Mně také chutnal, moc, ale přiznávám – pro mě bude dál jedničkou kváskový 🙂 – denní nebo kmíňák s jogurtem.

  • Posted 27.8.2015 6:23 od Darina 0Likes

    Jeden z nejlepších chlebů vůbec….
    Téměř jako kupovaný, ale mnohem lepší!!!

  • Posted 9.9.2015 16:32 od Marcela 0Likes

    Chlebík je úžasný. Ještě jsem nesebrala odvahu na kváskový, tak dělávám tenhle a musím říct, že u nás doma všem moc chutná 🙂 ..

  • Posted 19.9.2015 4:53 od Eva 0Likes

    Chleba jsem zadělala ze starého těsta, které odpočívalo dva dny v lednici. Nesehnala jsem chlebovou mouku, tak jsem použila celozrnnou – žitnou i pšeničnou – a předepsanou hladkou. Pekla jsem v litinovém hrnci prvních deset minut s poklicí, pak jsem poklici vzala, spálila se, poklice mi vypadla, urazila kus těsnění v troubě, odrazila se od podlahy a zastavila se o dřevo na podpal. Urazila jsem boha několika silnými větami a pokračovala v pečení bez poklice. Trochu jsem se bála, že chleba moc nenaskočil, ale po vychladnutí byl sice trochu tmavší, než na Vašem obrázku, přesto výborný a úplně mě nadchnul. Můj první opravdový chleba! Těsnění se dalo snadno spravit a na podlaze nezůstaly žádné stopy, takže výsledek – skvost. 🙂

    • Posted 19.9.2015 8:12 od Iva 0Likes

      Evi, při čtení jsem vyloženě trnula! Naštěstí to dopadlo docela dobře, těší mě, že Vám chleba chutnal. Pokud přidáváte (nebo nahražujete) víc celozrnné mouky než je v receptu, je třeba přidat i 1-3 lžíce vody navíc – podle množství celozrnky. 😉
      Chce to vyzkoušet 🙂

      • Posted 19.9.2015 8:48 od Eva 0Likes

        Ano, děkuji. Jsem celkem zkušená pekařka, ale chleba je moje slabá stránka. Pravda je, že těsto bylo asi tužší díky té celozrnné, a také méně vyběhl bochníček, když jsem ve svém řádění vyvětrala troubu, ale litinový hrnec asi teplotu udržel. Chleba je sice hutnější, ale velmi dobrý, a chutná i manželovi, který na moje dosavadní pokusy hledí spíš skepticky. Příště to bude lepší!

  • Posted 21.9.2015 0:25 od Jarda 0Likes

    Dá se tento chleba upéct v domácí pekárně. Děkuji

    • Posted 21.9.2015 10:24 od Iva 0Likes

      Nemyslím si, Jardo. Těsto je dost hydratované (řídké), po začátku pečení se mu v pekárně propadne střed.

  • Posted 23.9.2015 13:51 od Lenka 0Likes

    Ahoj Ivi přeji dobrý den.Chtěla jsem se zeptat jak to mám péct ten chleba,když tady píšeš na nějaké dlaždici a já jí nemám v troubě to je nějaká speciální.Děkuji za odpovět.

    • Posted 23.9.2015 18:51 od Iva 0Likes

      Ahojky, dlaždice se dá koupit i kusovka, nejlepší je žulová. Ale postačí i nahřátý plech, popř. dva plechy v sobě 😉 Nebo i litinový tálek, který se používá na plynový vařič, nemáš doma?

  • Posted 29.9.2015 21:38 od květa 0Likes

    hezký den,mohu se zeptat-v receptu to staré těsto přidáme druhý den celou dávku do druhého těsta nebo jen část a kolik děkuji

    • Posted 30.9.2015 7:17 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      přidáme ho všechno. To slůvko -všechno- v Popisu je, ale zdůrazním ho, aby to bylo patrné na první pohled 😉

  • Posted 9.1.2016 10:06 od senky 0Likes

    Ivko, ještě jsem sice nenakrojila, ještě pálí, ale i jen tak na první pohled vypadá skvěle. Pekla jsem dlouhou šišku, a už se těšíme. Snad i střídka bude tak povedená. 🙂

    • Posted 9.1.2016 13:55 od Iva 0Likes

      Tak už jste snad nakrojili i ochutnali… 🙂
      Doufám, že bude chutnat tak, jako chutnal i nám!

  • Posted 4.2.2016 10:11 od prochy 0Likes

    Dobrý den,
    nejprve chci moc pochválit vaše stránky o pečení, jsou úžasné, a těch receptů! Člověk neví, co dřív zkusit. S pečením chleba mám trochu zkušenosti – tedy jen v troubě a snad vždy se chleba dal jíst a chutnal. Tento váš mi připomínal recept na jedny moc dobré hydratované bagety, tak jsem ho riskla – už dávno jsem chtěla místo baget prostě uplácat bochník, ale neměla jsem odvahu. A i tento váš chlebík se vydařil, je fakt výborný a určitě ho budeme péct častěji! DĚKUJI

    • Posted 4.2.2016 11:55 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám
      a děkuji za pochvalu 🙂 Tenhle chleba moc chutná i u nás, chutí dost připomíná kváskový.

  • Posted 1.3.2016 16:34 od Jajkaz 0Likes

    Dlouho jsem hledala ten správný chleba co se skloubí s mojí pracovní dobou.Dříve jsem pekla kváskový,ale co jsem změnila práci, nebyla doma a nějak nic nestíhala tak můj skoro tříletý Lojzík umřel.Jeho DNA mám ještě v mrazáku 🙂
    Vyzkoušela jsem tento opravdu s takový pidi množstvím droždí jako je v receptu.Obě těsta kynuly krásně mezi překládáním jsem nechávala kynout 30 minut.Chléb krásně vyskočil i v troubě.Oka mám velká jako na obrázkách,chuť úplně jiná a přesto výborná,kůrka krásně křupavá.
    Myslím že je ten pravý co jsem hledala.Staré těsto se dá udělat i několik dní dopředu to kdybych se k pečení nedostala mohu ho odložit na zítra a druhé míchání těst,kynutí a pečení se zvládne za 4 hod.

  • Posted 3.5.2017 15:52 od Monika 0Likes

    zdravím Ivo, tak chleba se povedl a je skvělý, bude to jeden z mých oblíbených 🙂 díky za recept 🙂
    http://jpeg.cz/images/2017/05/03/mIXpo.jpg
    http://jpeg.cz/images/2017/05/03/72Dx0.jpg

  • Posted 23.8.2017 10:44 od Ivana 0Likes

    Dobrý den, mám velkou radost, tak Vám píšu😊Po hodině dlouhé době placáků a nepovedených chlebů se mi včera konečně povedl krásně vysoký a moc dobrý chleba podle Vašeho receptu. Ještě pracuji na silném kvásku, tak jsem zkusila tenhle chleba a i když se mi do droždí moc nechtělo, tak chleba mě i manžela nadchnul. Dokonce říkal, tak teď peč jenom tento skvělý chleba 😊Děkuji za velice chutné a skvělé recepty a už se těším, jak vyzkouším další i s novým kváskem 😉👌

    • Posted 23.8.2017 14:56 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Ivano,
      jsem ráda, že i u Vás tento chleba chutná 🙂 a přeji Vám, ať se Vám (nejen) pečení daří i nadále!
      Iva

  • Posted 1.7.2019 18:45 od P.M. 0Likes

    Peču jen tento, jelikož je časově dostupný než kváskový a je výborný.

  • Posted 21.9.2019 6:03 od Josef 0Likes

    Da se tento chleba upéct i v litinovém hrnci?

  • Posted 10.10.2019 18:44 od Markéta 0Likes

    Dobrý den, musím říct, že tento chléb nás všechny nadchnul, je úžasný, měkký, nadýchany a chutný 😊. Děkuju za skvělý recept, podrobný a srozumitelný i pro začátečníka 😊. Myslíte, že se dobře propeče, když bych udělala bochník z 1,5 dávky? Máme dost dětí a bochník téhle velikosti snědly na svačinu 😉. Potřebuju větší 😁. Moc děkuju a přeju hezký den

    • Posted 11.10.2019 9:16 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Markéto, pokud se větší bochník vměstná do hrnce, který máte, určitě to vyzkoušejte! Pekla bych ho trochu déle, třeba o 10-15 minut. Možná bude stačit i těch 10 navíc, uvidíte sama 😉
      A děkuji za pochvalu! 🙂
      Iva

  • Posted 13.10.2019 21:16 od Markéta 0Likes

    Dobrý den, děkuju za odpověď 😊. Chleba jsem zkusila z 1,5 dávky, peču na pizza kamenu, ještě že mám tak velkou troubu😁, chvíli jsem měla strach, že uteče, ale nádherně vyskočil👍. Naši kluci říkali, že je to chleba pro dřevorubce a chtějí ty veliké krajice plné bublin😊. Je krásně propeceny a křupavy, stačilo 10 min. navíc. Moc děkuju za všechny Vaše výborné recepty. Markéta

  • Posted 10.11.2020 17:55 od Gabriela 0Likes

    Pekla jsem o víkendu, mámě k narozeninám (93), byl vynikající, krásně naběhnul a potěšil. Dnes peču znovu pro nás

    • Posted 11.11.2020 6:10 od Iva 0Likes

      Viděla jsem foto, nádherný! 🙂 Doufám, že měla maminka radost 🙂

  • Posted 27.11.2020 11:57 od Erika 0Likes

    vynikající chlebík! Druhý den byl snad ještě lepší. O víkendu peču znovu. 🙂

  • Posted 11.12.2020 21:41 od Barbora 0Likes

    Zdravím .
    Otázka která je možná už stupidní díky milionu komentář ,ALE i přes to se zeptám.
    Jak uvádíte tyto suroviny na staré těsto:
    130 g vody
    200 g pšeničné chlebové mouky
    asi 2 g čerstvého droždí
    špetka soli
    chápu to dobře , že je to množství na jeden bochník a má se přidat k těm dalším surovinám?🙏🙊
    Děkuji Bára

    • Posted 12.12.2020 11:24 od Iva 0Likes

      Dobrý den, ano – na jeden bochník a přidá se k těstu.
      Ať se Vám povede!
      Iva

  • Posted 12.12.2020 19:47 od Barbora 0Likes

    Děkuji moc Ivko!!

  • Posted 19.2.2021 14:07 od Veronika 0Likes

    Dobrý den, měla bych prosím dotaz. Preferment i těsto jsem dělala z poloviční dávky. Bude doba pečení přímo úměrná hmotnosti? Tedy mám péct poloviční čas než jak uvádíte v receptu? Teplota zůstává stejná?
    Děkuji za odpověď, už jsem zvědavá jak se to vydaří :-).

    • Posted 19.2.2021 16:57 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nene, doba pečení je jen o trochu kratší, ne poloviční (místo celkových 45 ho pečte 35-38 minut). Teplota zůstane stejná.

      • Posted 27.2.2021 17:41 od Veronika 0Likes

        Ano, děkuji, došlo mi to v průběhu pečení. Jinak se taky přidávám k děkovným komentářům. Jednoduchý, úžasný a poprvé byl chlebík jako z obchodu.

  • Posted 2.3.2021 6:22 od Jarmila Trachtulcová 0Likes

    Dobrý den,děkuji za tento výborný recept, dnes peču potřetí tento vynikající chlebík.
    I když jsem bába a prabába stále se učím něčemu co jsem nikdy nepekla.
    Dcera mě lanařila na kváskový chléb,ale to byla na mě vyšší dívčí,nepovedlo se.
    Už jsem toho chtěla nechat a ejhle našla jsem tento receptík akorát pro mě.
    Moc a moc vám děkuji, jen tak dále.
    Jarmila

    • Posted 2.3.2021 11:29 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Jarmilo,
      jsem potešena, že se Vám moje recepty tak hodí. A zároveň Vám tady tiše tleskám, že i ve vyšším věku se stále učíte novým věcem 🙂 mohla byste v tomhle být příkladem mnohým dvacátníkům 🙂 🙂
      Děkuji!
      Iva
      P. S. Mohu se zeptat, zda jste kdysi dávno neučila na ZŠ?

      • Posted 12.3.2021 8:25 od Anonym 0Likes

        Dobrý den paní Ivo,děkuji.Nejsem učitelka.Vyučila jsem se tkadlena.Pečení jsem brala spíš jako povinnost pro rodinu.Až teď v důchodu se trochu věnuji pečení a zkoušení nových receptů.Ale pečení chleba je pro mě nové. Stále jsem napjatá podaří-nepodaří? Podařil se.
        Jarmila

Přidejte komentář