Měli jsme chuť na obyčejnější, pevnější pečivo – ne chleba, ani bulky nebo pletýnky…tak vznikly chlebulky, malé nadýchané peřinky, které příště dochutím třeba smaženou cibulí….nebo česnekem….kouskem uzeneého….nebo tím, nač bude v dané chvíli chuť.
Suroviny:
na omládek:
120 g vody
rovná lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
190-200 g vody
50 g oleje
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
200 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2-3 lžíce ovesných vloček
Postup:
ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45-60 minut pracovat.
Pak k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit.
Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníka a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a i s podložkou (papír, fólie) sešoupneme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě.
Zapaříme trochou horké vody vchrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240°C/15-20 mniut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.
Ivi, jsou opět výborné, díky.
Dobrý den, Ivo. Pokud nemám ovesné vločky, lze udělat i tak? Nebo je potřeba něčím nahradit? Děkuji za odpověd.
Dnes upečeno a jsou vyniakjící!!! Krásně se pracovalo s těstem.
Dělala jsem už dvakrát a jsou opravdu super.