Velice jednoduché a vedle většiny receptů na koblihy opravdu levné a přitom výborné – jiné doma neděláme.
Je možné plnit je jako klasické koblihy (marmeládou, nugetou nebo pralinkou dovnitř těsta), doma je ale pro zrychlení a zjednodušení práce už spoustu let dělávám a smažím s důlkem, do kterého pak marmeládu lžičkou vložím, koblihy pocukruji a můžu nabízet.

Ten, kdo nemá rád příliš sladké, může z tohoto těsta vytvarovat a po nakynutí usmažit uzlíky nebo malé pletýnky bez marmelády – jako jsou ty na titulní fotce. Stačí je pak jen trochu pocukrovat.

Suroviny:

250-260 g vlažné vody
30 g rozpuštěného a prochladlého másla
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí

Postup:

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 – 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).
Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.
Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.

  • Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.
   

10 CommentsLeave a comment

  • 2 lžíce cukru na 500g mouky? To jako vážně? Asi to opravdu vyjde levně, ale vyleze z toho těsto, které s tím běžným koblihovým nemá nic společného.

    • Pokud by nemělo, lidé by recept tolikrát nedělali, nemyslíte? 🙂 Jsou to klasické, výborné koblížky, a Vy si jistě najdete recept sladší a pro Vás lepší 😉

    • Do kynutých nikdy nepřijde šílené množství cukru…tohle množství je naprosto v pořádku
      Nejdřív zkuste a třeba budete prekvapen

  • Sú výborné, urobila som ich z dvojnásobnej dávky ráno a večer už nebolo ani jedného ….

  • Dobrý večer,
    rád bych se zeptal na klasický postup zpracování těsta bez pekárny?
    Děkuji

    • Dobrý den, Romane,
      tento recept je opravdu starý, tehdy jsem vše zadělávala pekárnou – dnes to střídám s robotem a dopisuji i do receptů.
      Takže jsem upravila i tady. Ať se Vám koblihy podaří!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.