Koblihy (jednoduché a levné)

Velice jednoduché a vedle většiny receptů na koblihy opravdu levné a přitom výborné – jiné doma neděláme.
Je možné plnit je jako klasické koblihy (marmeládou, nugetou nebo pralinkou dovnitř těsta), doma je ale pro zrychlení práce dělávám a smažím s důlkem, do kterého pak marmeládu lžičkou vložím, koblihy pocukruji a můžu nabízet.

Ten, kdo nemá rád příliš sladké, může z tohoto těsta vytvarovat a po nakynutí usmažit uzlíky nebo malé pletýnky bez marmelády – jako jsou ty na titulní fotce. Stačí je pak jen trochu pocukrovat.

Suroviny:
250 ml teplé vody
30 g rozpuštěné Hery
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí

 

Koblihy (jednoduché a levné)

-marmeládou plněné v důlku-

Postup:
Všechny suroviny dáme do pečky (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 – 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).
Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.
Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.

 

  • Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.

 

 

 

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.