Velice jednoduché a vedle většiny receptů na koblihy opravdu levné a přitom výborné – jiné doma neděláme.
Je možné plnit je jako klasické koblihy (marmeládou, nugetou nebo pralinkou dovnitř těsta), doma je ale pro zrychlení a zjednodušení práce už spoustu let dělávám a smažím s důlkem, do kterého pak marmeládu lžičkou vložím, koblihy pocukruji a můžu nabízet.
Ten, kdo nemá rád příliš sladké, může z tohoto těsta vytvarovat a po nakynutí usmažit uzlíky nebo malé pletýnky bez marmelády – jako jsou ty na titulní fotce. Stačí je pak jen trochu pocukrovat.
Suroviny:
250-260 g vlažné vody
30 g rozpuštěného a prochladlého másla
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 20 dílů (asi po 45 – 50 g), každý zakulatíme a uděláme do něj prstem hluboký důlek (až k podložce).
Necháme nakynout, před vložením do vřelého oleje důlek obnovíme a smažíme nejdříve stranu s důlkem, přikryté pokličkou. Pak obrátíme a dosmažíme už bez pokličky.
Po okapání na ubrousku důlek naplníme marmeládou a koblihy pocukrujeme.
- Můžeme dělat i jako klasické, plněné koblihy, ale tento způsob dá méně práce a je jistota, že při smažení nevyteče žádná marmeláda do oleje.
2 lžíce cukru na 500g mouky? To jako vážně? Asi to opravdu vyjde levně, ale vyleze z toho těsto, které s tím běžným koblihovým nemá nic společného.
Pokud by nemělo, lidé by recept tolikrát nedělali, nemyslíte? :-) Jsou to klasické, výborné koblížky, a Vy si jistě najdete recept sladší a pro Vás lepší ;-)
Do kynutých nikdy nepřijde šílené množství cukru…tohle množství je naprosto v pořádku
Nejdřív zkuste a třeba budete prekvapen
Sú výborné, urobila som ich z dvojnásobnej dávky ráno a večer už nebolo ani jedného ….
Děkuji :-)
Perfektné šišky, ďakujem za recept!
Dobrý den paní Ivo,
děkuji za skvělý recept.
Dobrý večer,
rád bych se zeptal na klasický postup zpracování těsta bez pekárny?
Děkuji
Dobrý den, Romane,
tento recept je opravdu starý, tehdy jsem vše zadělávala pekárnou – dnes to střídám s robotem a dopisuji i do receptů.
Takže jsem upravila i tady. Ať se Vám koblihy podaří!
Iva
Dobrý den,
mockrát Vám děkuji.
Koblihy se povedly,chtela jsem zkusit jiný recept,ale ostatní recepty jsou lepší.Je citit chutove ze jsou levne
Dobrý den, Magdo, tak to jste opravdu první (a jediná), kdo má takto „vytříbenou“ chuť a mlsný jazýček :-)
Iva
Dobrý den,mohu je z tohoto těsta dát do trouby,nebo raději smažit.Díky
Dobrý den, chystám se zítra na Vaši Máslovou vánočku, ale oči mi sklouzly i sem na koblížky ( syn se může po nich utlouct ), tak je chci zkusit, jen mi prosím řekněte, jak dlouho smažit tu první stranu a pak tu druhou. Moc děkuji, hezký adventní čas, Radka.
Dobrý den, Radko,
neprve je smažím asi 2-3 minuty, pak otočím a dosmažím. Přesně Vám to neřeknu, musíte vyzkoušet. Nejlépe je usmažit jednu a ještě vřelou ji dvěma vidličkami roztrhnout, jestli je prosmažená – podle toho budete smažit další.
Ať se Vám povedou!
Iva
Dobrý den, mohla bych místo másla použit sádlo? Musím držet striktní dietu s vyřazením mléčné bílkoviny, zde v receptu se mi líbí, že je místo mléka voda, jen to máslo bych nesměla použít..
Předem děkuji a přeji vše dobré. (zkoušela jsem již několik Vašich receptů a vše super👍🏻😃👏🏻, děkuji Vám 😊)
Dobrý den, určitě mohla. Sama ho také ráda používám :-)
Iva
Dobrý den,
Moc děkuji za vaše úžasné recepty! Koblihy jsou vynikající, jako vše ostatní co jsem od vás vyzkoušela. Díky vám už se kynutého těsta nebojím.
Dobrý den, dají se tyto koblížky upéct v troubě?
Bohužel nemůžu smažené 🙁🥺
Dobrý den, určitě ano.