Máslové makovky

Lehounké, máslem vonící, zbarvené do tmavohněda a lesknoucí se jako nalakované – to jsou tyhle makovky. Svrchu mákem bohatě sypaná tenounká křupavá kůrka, pod ní schovaná nadýchaná střída…

Podle starších pekařských knih nejsou makovky totéž, co loupáky.
Recept na makovky máte před sebou. Loupáky jsou prý českou (resp. pražskou) specialitou. Kusy těsta se při jejich výrobě rozválely,  pokladly jako oříšky velikými kousky tuku nebo másla, které se opatrně vpravily do těsta. Potom se těsto sbalilo, rozdělilo na kousky a tvarovaly se loupáky. Před pečením pak pekaři ty levnější potírali vodou, lepší druhy máslem nebo vejcem – mákem sypané nebyly téměř nikdy.
Při pečení se máslo mezi vrstvami těsta rozteklo a u hotového rohlíku se pak tyto vrstvy daly hezky loupat – odtud mají název 🙂

A teď už recept na makovky:

Suroviny:

na omládek:
100 ml vody
17-20 g čerstvého droždí
necelá lžička sladěnky
130 g hladké mouky

Dále do těsta:
100 g vody
100 g cukru
špetka soli
půl rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky pomažeme před pečením)
350-360 g hladké mouky
100 g másla

mák na posyp před pečením

.

Máslové makovky

.

Postup:

Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout.
Po ho hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík.

.

Máslové makovky

.

Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200°C, asi 18-20 minut.

.

.

   

14 komentářůLeave a comment

  • Makovky i loupáky byly v Čechach vzdycky sypane makem, jen makovky mnohem víc. Jak se vyrabely loupaky netusim, urcite ty z obchodu nebyly s maslem. Ale vzdycky byly vyborne. Makovky byly (uz jsem je nevidela prodavat ani nepamatuju) jen trochu pevnejsi testo, ne tak nadychane. Makove kolace a ostatni nemam rada, ale tohle mi moc chutnalo a navic to neni moc sladke a to se mi libi. Jezdim do slovenske prodejny, kterou mam kousek a tam je primu uvnitr pekarnicka. Jeste horke si dycky dva velike koupim. Jsou dobre. Ale jasne, domaci jsou jine, zvlast jak pises, ze se do testa bali maslo!! Tak jsem to asi popletla s tema receptama, vid? Havino loupacky a ty makovky. Ale snad to nevadi. Pro me je to krasny oboje !

    • O makovkách – loupácích jsem četla už dříve ve starých pekařských knížkách, některé ze 30., jiné z 50.-60. let. Teď už se na přesném názvosloví asi tak nelpí.

      • Pamatuji se, že mezi loupáky a makovkami byl dost velký rozdíl, ale přiznám se, že mám ráda oboje. Na klasické loupáky jsem už dlouho nenarazila, naposledy v jedné pekárně v Dejvicích v Uralské ulici, ale už je to taky pár let. Na makovky se už delší dobu chystám, zase jsi mě trošku postrčila, že se do nich nejspíš zítra pustím :-).

  • Tenhle recept bude jako vždy vychytaný a já se na něj těším – dlouho jsem makovky nedělala….

  • bezvadny recepticek vyzkouseno a mnamkove jsou, ja delala uzliky a meli uspech 🙂

  • Prosím, jak mám vyrobit omládek, jsem zvyklá zadělávat pomocí kvásku z droždí? Je to to samé?
    Děkuji.

    • Dobrý den,
      ano, prakticky to samé, jen je přidána sladěnka. Pokud ji nemáte, zkuste přidat lžičku medu. Jestli se vám pečení s omládkem zalíbí, doporučuji tu sladěnku koupit – v lednici vydrží i po datu spotřeby.

  • úplne skvelý receptík, funguje perfišne! Cestovali sme v čase do detstva, veľká vďaka zaň, aj za výbornú knihu Ruce v mouce, radosť podľa nej piecť a radosť potom papkať

    • Dobrý večer,
      moc Vám děkuji za krásnou pochvalu, která potěšila 🙂 Ano, na dvojitou dávku jednoduše vše vynásobíte.
      Iva

  • Chcela by som sa ešte spýtať, aký je postup pri dvojitej dávke? Sme totiž veľká a veľmi hladná rodina 🙂 Je v poriadku všetko jednoducho vynásobiť dvoma? Vrátane surovín na omládok? Ďakujem!

  • Dobrý deň, makovky mi vyšli perfektne, iba mi trochu vadila vodová chuť. Je nejaký dôvod, prečo je použitá v ceste voda a nie mlieko?

    Som veľmi rada, že som sa preklikala na Vaše stránky. Veľmi pekné recepty, niektoré vyskúšam a skúsim ich dať aj do bezlepkovej verzie.

    LM

    • Dobrý den, Luci,
      to jste tedy první za 13-15 let, co hodně peču, které vadila „vodová“ chuť! Naopak – hodně z těch, co zkusili, přešlo od mléka na vodu. Ale k dotazu – pokud máte mléko sušené, dala bych spíš vodu a sušené, pokud jen čerstvé, budete ho muset dát maličko více, než je psáno vody.
      A od ♥ děkuji za pochvalu!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.