Blížilo se grilování. Maso naloženo, z trouby voněla buchta, na stole chládl chleba…ještě něco drobného k zakousnutí kdyby bylo!
Zvítězily tyčky, a protože byla pozvána převaha chlapů a mělo se pít pivo, chtěla jsem upéct tyčky pikantní. Když se chladí pivo k pití, tak tyčky pivní a pikantní budou pepřem – manžel občas z legrace říká, že pepře není nikdy dost. Jenže…uklepla se mi ruka s mletým pepřem a výsledkem byly tyčky pikantní až moc – a to jsem snědla půlku jediného kusu. Nešťastná jsem je chtěla vyhodit, ale chlapi ochutnali, chlapi pochválili a po chvilce už jsem neměla co vyhazovat. Prý mi za recept jednou nějaký hostinský určitě poděkuje, až je začne péct – zvýší se mu spotřeba piva :-)
Množství pepře je v receptu upraveno, klidně ho dejte jen špetičku – vyzkoušíte, ochutnáte a příště třeba pepře přisypnete.
Suroviny:
100 g piva
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
80-90 g hladké mouky
30 g oleje
rovná lžička soli
1/4 lžičky mletého pepře
5-6 g čerstvého droždí
Postup:
droždí rozmícháme v pivu, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Necháme ho 30 minut odpočinout, pak prohněteme, vyválíme na malý obdélník, posypeme sezamem a ten trochu do povrchu zaválíme.
Nožem nebo kolečkem na pizzu nakrájíme tyčky, při přenášení na plech s pečícím papírem nebo fólií je natáhneme na délku plechu a necháme dokynout než se nahřeje trouba.Upečeme ve vyhřáté troubě do křupava. (200°C/ asi 15-18 mniut)
Ako si mohla chcieť vyhodiť tieto tyčky? Veď sú úžasné, ani nevyzerajú ako „home made“ ale akoby to urobil stroj, bezchybné tvary…
Podobne sa mi raz stalo, piekla som do práce na oslavu slané vykrajované pečivo. Vykrajovala som hríbky. Tiež mi „ujela“ ruka s chilli… moje dubáky zjedli len dvaja kolegovia, ktorí tvrdili, že im chutí také štipľavé (boli z južného SVK)…kolegyne pohrdli :-D
Super si vymyslela ten skratkovitý názov :-) Páči sa mi, aj recept… Skúsim ale až keď sa ochladí konečne.
Stalo sa mi
Jak jsem si tenhle recept přečetla, měla jsem jasno – tohle bude super. A ono jo! Užjsem tyčky dělala dvakrát, příště asi budu muset zdvojnásobit množství. :) Poprvé jsem se s pepřem držela, podruhé jsem přitlačila. :) A druhá varianta měla větší úspěch než ta první. Zkrátka – moc děkuji za recept, už se těším, až tyčinky upeču ke grilování. :)
To mě moc těší, děkuji za zprávu. Toho pepře jsem v těstě měla celou kávovou lžičku, pálilo to jako ďas :-) Proto je recept psaný s varováním :-)
Zrovna jsem je dodělala podle receptu, ale příště s pepřem přitlačím a udělám aspoň 2 dávky :)
Ivo, díky za další super recept!!!!!