Podmáslový chleba z římského hrnce

Římský hrnec je pro pečení chleba jako stvořený. Tím, že je předem namočený, chleba v něm pečeme zakrytý, se v něm utvoří vlastně malý, ideálně zapařený prostor.

Podmáslový chleba z římského hrnce

-uložený ke kynutí-

Suroviny:
130 ml vody

200 ml (necelých 220 g) kysaného podmáslí
2 lžičky cukru
17 -20 g droždí
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
280-300 g hladké mouky

Postup:

Podmáslový chleba z římského hrnce

-zdobně naříznutý-

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáheme, propracujeme, uděláme bochník a ten uložíme do předem namočeného římského hrnce na pečící papír. Svrchu několikrát nařízneme a necháme asi půl hodiny kynout.
Zakryjeme poklicí, vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 200-220°C a necháme hodinu péct.
Poklici odkryjeme a chleba dopečeme bez ní, aby kůrka chytla barvu (10-20 minut).

9 komentářůLeave a comment

  • Dobré ráno Ivo,
    nemám římský hrnec, používám oválný smaltovaný hrnec. Ovšem ten vkládám do rozpálené trouby a než přiklopím chléb orosím. Vy to vkládáte do studené, aby ještě dokynul? Jaký mi doporučíte postup? Díky
    Daniela

    • Dobrý den,
      úplně klasicky, jak jste zvyklá u Vašich ostatních chlebů. Tady šlo v receptu spíš o to ukázat, jak je možné při pečení chleba použít i hrnec římský…
      Bochník vkládáte do rozpáleného hrnce, předpokládám?

  • Ano, troubu s hrncem rozpalim na 250 – kdyz tam chleb vlozim uplne nadskoci, orosim a cca 15 min pecu priklopene. Po odklopeni zmirnim zase orosim a dopecu.
    Vysel vyborne, ze jsem si upravila pomer zitne a psenicne asi netreba zminovat, a taky vsude vynechavam kmin, nejsem ochotna na nej sahnout ani v rukavicich, je to u nas zakazane slovo.
    Jak jste mi minule doporucila ty stranky tak jsem podle nich vcera pekla rohlicky ze slehacky – jednoduche rychle, velmi zrave.
    Diky
    Pekny zbytek dne
    Daniela

    • Kmín ani v rukavicích? 🙂 To by vám u mě nechutnalo – můj chleba musí kmínem vonět skoro až za roh…
      Zato se mi celá rodina směje, že nesnesu intenzivní vůní dopékaného chleba v domácí pekárně – je to pro mě stejně protivné, jako když to někdo kolem mě přežene s jindy příjemnou voňavkou. Zajímavé je, že chleba v torubě mi tyhle potíže nedělá 🙂

  • Dobrý den Ivo, neměla byste, prosím, také recept na kváskový chléb z římského hrnce? Případně který z Vašich receptů z knihy Ruce v mouce by se dal použít? Knihu mám, ale nevím si rady s úpravou postupu, o kolik zkrátit případně kynutí apod. Hrnec jsem dostala, ale zatím jsem se neodvážila do něj chleba dát. Peču kváskový Bourák na kameni. Děkuji předem za radu. Lucie

    • Dobrý den, Lucie, jak píšete o té úpravě doby kynutí…máte patrně na mysli to, že chleba v římském hrnci vložíte do studené trouby a teprve pak zapnete?

  • Dobrý den paní Ivo. Můj dotaz se týká pečení v římském hrnci.Dnes jsem pekla chleba s bigou „Dr.Vostěp“. Dala jsem do rozpáleného hrnce, bohužel bez pečícího papíru. Teď už vím,že to byla velká chyba. Proto se ptám, zda se chléb do studeného hrnce nedokynutý a v papíru? Či můžu dát i do rozpáleného, ale samozřejmě s papírem. Velmi děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, Veroniko, tenhle chleba a římský hrnec – to nepůjde dohromady nikdy. Dr. Voštěpa je nutné dát do rozpáleného hrnce. A kouzlo římského hrnce je v tom jeho namočení, dáte do něj na papír lehce NEDOKYNUTÝ chleba a troubu i s tím zapnete od „nuly“. Při tom, jak se bude rozehřívat trouba i hrnec, chleba nádherně dokyne a navíc – pára, uvolňující se z namočeného hrnce utvoří potřebné vlhké prostředí.
      Do římského hrnce bych dávala péct jen chleby, které jsou z pevnějšího těsta.

  • Dobrý večer paní Ivo, děkuji za odpověď. Jinak byl chlebík Dr. Vostěp chuťově výborný, připomínal mi italské či sardinské chleby, i když jsme snědli jen to, co jsem „odlepila“. Proto nebudu experimentovat a zkusím osvědčený, třeba Váš podmáslový 😊.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.