Často přemýšlím, kam s přebytečným kvasem. Po různých plackách tak přišla řada i na tyčky.
Tyhle jsou ovoněné sekaným rozmarýnem, ale koukněte do spíže a zkuste pustit uzdu své fantazie…..stopro Vás napadnou jiná ochucení. A tyčky budou pokaždé snadné a vždy výborné!

(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)


SUROVINY:

200 g pšeničného kvasu
20 g vody
20 g olivového oleje
100 g hladké mouky
1 polévková lžíce pšeničných otrub
rovná lžička soli
sekané lístky rozmarýnu

Rozmarýnové tyčky

POSTUP:

Postup je opravdu velice jednoduchý.
Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme asi 30-40 minut odpočinout. Je třeba, aby bylo vidět, že se těsto „pohnulo“.

Lehce nakynuté těsto pak rozválíme na plát o síle cca 1 cm přímo na pečící fólii na plechu. Rádýlkem nařežeme proužky o šířce 1,5-2 cm. posuneme je kousek od sebe a zapneme troubu na 200 °C – než se trouba nahřeje, těsto dokyne.

Upečeme ve vyhřáté troubě, asi 12-15 minut.

Rozmarýnové tyčky

8 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den Ivo,
    chci se zeptat jestli by šly tyčky upéct i ze žitného kvasu. Popřípadě, co pozměnit. Děkuji za odpověď
    Petra

    • Dobrý den, ano, i ze žitného jsem zkoušela – jde to 😉
      Není třeba měnit nic.
      Iva

  • Dobrý den 😊 V první řadě vám chci poděkovat za vaše úžasné stránky a inspiraci. A měla bych dotaz k tyčinkám, mohla bych pšeničné otruby vyměnit za ovesné vločky? Mam je nějak předem připravit? Spařit nebo lehce podrtit? Moc děkuju za odpověď Simča

    • Dobrý den, Simčo, děkuji za pochvalu receptů 🙂 Určitě ovesné vločky zkuste a máte-li možnost, trochu je podrťte a kdyby bylo těsto hutnější, přidejte i kapku vody. Ať se Vám povedou a chutnají!
      Iva

  • Dobrý den, nemám otruby, mohu vynechat popř. čím bych je mohla nahradit? Napadlo mě do nich zamíchat sušenou cibulku… A ještě bych se Vás chtěla zeptat, jak dlouho vydrží a jak je uchovávat? Děkuji moc!

    • Dobrý den, kdybyste otruby vynechala, nedávejte už žádnou vodu (těch zmíněných 20 g). Nebo zkuste místo otrub dát nahrubo nadrcené ovesné vločky 🙂 Tyčky vydrží podle toho, jak moc je vypečete. Pokud je vysušíte a uchováte v uzavřené krabici, klidně i 3 dny. Jinak s nimi zacházejte jako s kupovanými tyčinkami, které také na vzduchu vlhnou.
      Iva

  • Zdravím, Ivy :),
    výbornéééé – zrovna jsem přemýšlela, co udělám se zbylým kváskem a tohle byla opravdu trefa do černého! Právě jsem dopekla jeden plech a než jsem dala péct druhou várku, po té první se jen zaprášilo.
    Opravdu luxusní záležitost 😉.
    Děkuju za boží recept a všem doporučuji vyzkoušet 👍 – určitě je budu péct častěji (myslím, že díky tomuto receptu budu za chvíli řešit nedostatek kvásku 😂)

    • Dobrý den,
      to je fajn, že se recept tolik hodí! Mám radost 🙂 díky za zprávu!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.