Věčné téma – co na chleba nebo k chlebu, pečivu. Tak, aby to chutnalo, aby se to neopakovalo častěji po sobě….

Když jsem doma hlásila, že chci zkusit tento salát (původní recept v knize Receptury studených pokrmů), jen trochu mnou upravený, čekala jsem trochu větší nadšení. Neodradilo mě to, salát jsem udělala a po ochutnání ho celá rodina přijala mezi své oblíbence .

Suroviny:

300 g sterilovaného bílého zelí
300 g měkkého salámu
140 g kyselých okurek
50 g sterilované papriky
menší cibule
plátek slaniny (uzeného bůčku)
lžička mleté papriky
200 g majonézy
lžička cukru
sůl

 

Segedínský salát

 

 

Postup:

Okapané zelí překrájíme na drobnější kousky a přidáme nudličky salámu, papriky, cibule a plátky okurek.

Slaninu nakrájíme na drobnější kostky, pomalu ji vyškvaříme a v ještě horkém tuku prohřejeme papriku, aby pustila barvu. Po vychladnutí vmícháme spolu s majonézou do salátu a podle chuti dosolíme a osladíme.

Před podáváním necháme dobře vychladit.

 

Nakládané papriky mám svoje, bílé, určitě by šly nahradit nudličkami kapie.

Měkký salám je dobré koupit samozřejmě kvalitnější, obyčejný junior nebo výrobní salám nepoužívám už spoustu let.

8 komentářůLeave a comment

  • Ahoj Ivo, dnes jsem dělala tvůj Segedínský salát a rodina byla nadšená. Je výborný. Díky Naďa

    • Ahoj!

      I u nás moc chutnal (přesto, že se na něj zpočátku koukali podezřívavě) a psala mi kamarádka, že ho dělala jako ranní pohoštění po svatební společenské únavě – a prý výborně působí i na opičku 🙂

  • Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit, jestli byste se s námi nepodělila o recept na ty Vaše nakládané bílé papriky. Ráda zavařuji, tak bych vyzkoušela. Děkuji Věrka

    • Dobrý den, Věrko,
      bílé papriky zavařuji úplně stejně jako kapie, jen je nekrájím. Nechám je v půlkách, naskládám do sklenic, zaliji okurkovým nálevem, navrch dám asi 2 lžičky oleje a zavářím přibližně 20 minut.
      Máme je rádi třeba i jen na chlebu s máslem 😉

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak velký ten plátek slaniny je? Alespoň přibližně. Děkuji

    • Dobrý den,
      ani nemusí být na sílu malíčku – jen tak, aby pustila trošku tuku, ve kterém se dá rozpustit paprika.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda používáte domácí zelí nebo kupované? Přece jenom to domácí má větší grády. Děkuji Věrka

    • Dobrý den,
      zelí mám bohužel jen kupované. Domácí bych do tohoto salátu zkusila propláchnout, i když to jinak nedělám.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.