Špekové dalamánky
Maličké bochníčky z chlebového těsta (s žitným kvasem) jemně voní špekem, mají velmi pružnou střídu tečkovanou otrubami a semtam očkem špekového škvarečku.
Ke zcela čerstvým není třeba ani příloha, dají se jíst jen tak, voňavé i chutnající špekem…

SUROVINY:

Rozkvas:
35 g žitného kvasu
180 g vody
180 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky

Dále:
140 + 20-40 g vody
320 g pšeničné chlebové mouky
80 g uzeného špeku (slaniny)
vrchovatou lžíci pšeničných otrub
lžičku drceného kmínu
2 rovné lžičky soli

Špekové dalamánky

POSTUP:

Suroviny na rozkvas promícháme dohromady a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kvasit. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme trochu vody navíc – místo 180 g jí dáme 200 g.

Velkou část vody (140 g) a všechnu pšeničnou mouku promícháme s hotovým rozkvasem a 45 minut necháme odpočinout. Proběhne částečné nakvašení i autolýza, při které se lépe vyvine lepek.

Zároveň pokrájíme špek na velice drobné kostičky a na suché, nepřilnavé pánvi ho lehce osmažíme – jen tak, aby vypustil tuk a pak směs necháme chládnout.

K odleželému těstu přidáme ještě otruby, kmín, špek i se vším voňavým sádlem, které se z něj na pánvi uvolnilo, sůl a na ni po částech další vodu. Vše spolu dobře promícháme, pak mísu s těstem zakryjeme a necháme kynout. Těsto je už částečně fermentováno, většinou mu pak stačí necelá hodinka.

Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, popřekládáme a necháme 5-10 minut ležet. Pak stěrkou rozkrájíme na 8 stejných dílů a z každého uděláme bulku, kterou vyválíme do podlouhlého dalamánku.

Všechny dalamánky dáme kynout na plech s pečící fólií a i s plechem je uzavřeme do velkého igelitového pytle nakynout.

Vykynuté dalamánky nařízneme, postříkáme vodou, posypeme hrubou solí, můžeme i celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C/20-25 minut).

.

.

6 komentářůLeave a comment

  • Nejlepší dalamánky, které jsem kdy pekl. Dělám i s osmaženou cibulkou. Prostě „boží“.

    • Děkuji, Jaromíre 🙂 Smažená cibulka v těstě dělá divy, pečivo s ní voní až ven z domu, bytu 🙂

  • Dobrý den, je možné pšeničnou chlebovou mouku nahradit klasickou hladkou moukou?

  • A dala by se prosím pšeničná chlebová nahradit špaldovou hladkou? Bylo by potom to pečivo stále dobré nebo jenom zdravější na úkor chuti? 😀

    • Dala a bylo by to výborné. Jen nevím, jak to bude s vodou, špalda maličko méně saje. Zkuste dát vody zpočátku o 3-4 lžíce méně, přidat je můžete v průběhu mísení.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.