Potřebujete rohlíčky na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pak je tento recept tím pravým – menší, lehoučké a žluťounké makovky, přislazené pouze vanilkovým cukrem, díky kterému voní skutečně do daleka, jako by nám samy skákaly do dlaní…

Suroviny:

  • 220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
  • 2 žloutky
  • 50 g sádla
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vanilkové cukry (60 g)
  • 10 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • vejce
  • mák

Postup:

Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček.

Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy.

Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem.

Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka, posypeme celým mákem a upečeme (190-200 °C / 13-17 minut).

3 Comments

  • Posted 10.7.2021 15:33 od Věra 0Likes

    Úžasná dobrota neskutečně nadýchané těsto 👌

    • Posted 11.7.2021 10:23 od Iva 0Likes

      To mě těší, u nás také velice bodovaly! 🙂
      Iva

  • Posted 2.8.2021 7:33 od Tonja 0Likes

    Velmi dobré loupáčky (makovky). Dovolím si však upozornit na maličkost v receptuře, která by mohla vést k výrobě rohlíků nechutných. V receptuře je uvedeno „3 vanilkové cukry (60 g)“. A to není správně. hmotnost 60g platí pro 3 sáčky cukru vanilinového, ne vanilkového. Vanilin je umělá (chemická) náhražky vanilkové příchutě. A můžete si ověřit v kterémkoliv obchodě, že 20g vanilinového cukru odpovídá 8g cukru vanilkového; na některých sáčcích je to tak výslovně uvedeno. Výrobci dokonce balí vanilinový cukr a vanilkový cukr tak, aby byly zaměnitelné sáček za sáček. Takže doporučuji v receptu upravit na „3 sáčky vanilkového nebo vanilinového cukru“ a hmotnost 60g vypustit.

Přidejte komentář