základní chleba z pekárny

Dodnes si živě pamatuji, jaké nepříjemné překvapení mi nachystal můj první chleba z pekárny.

Recept z internetu, zcela bílá mouka (pouze hladká pšeničná) – výsledkem byl buchtovitý chléb téměř bez chuti. Naštěstí jsem zkoušení dalších těst nevzdala a časem nashromáždila dost vlastních, vyhovujících receptů.

Doufám, že vám se tahle negativní zkušenost vyhne a budete z pekárny (a později třeba i trouby) vytahovat jeden voňavý výborný chléb za druhým!

Vyzkoušejte třeba tento, zcela jednoduchý a přeci plný té opravdové chlebové vůně i chuti. Budete-li chtít, můžete část mouky hladké zaměnit za pšeničnou chlebovou.

 

Suroviny:

370 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
100 g žitné chlebové mouky
520 g hladké mouky
10-12 g droždí
(Je možné použít jen hladkou mouku, ale váš chleba pak bude víc „buchtovitější“.)

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny – na dno tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní, droždí až nahoru na mouku. Zapneme program Základní.

Toto množství je vhodné pro velké pekárny. Do těch menších (pekáren s menším objemem formy na pečení) musíme gramáž surovin zmenšit, třeba o 1/4 :
280 ml vody
necelé 2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
75 g žitné mouky
390-400 g hladké mouky
8 g droždí

 

8 komentářůLeave a comment

  • podle tohoto receptu peču asi vůbec nejčastěji, pokaždý namíchám trochu jiný poměr mouky, zkoušela jsem i částečně přimíchat špaldovou, celozrnnou, zrníčka, no a moc spokojenost.

  • až po vyzkoušení tohoto receptu se mi chléb povedl-není „ušák“ a ani propadlý. Dosud jsem se s tím potýkal. Nyní mám pekárnu z Lidlu Silver Crest SBB 850 E1 a naprostá spokojenost. Pořídil jsem ji po prostudování diskuzí na netu.
    (Předtím jsem měl pekárnu Unold 8660(již se nevyrábí), v průběhu 2 let odešly 2x unašeče, háky při druhé závadě poryly formu. Koupil jsem tedy novou a vzápětí odešla elektronika pekárny…Takže elektošrot -:(((. Formu mám doma, pokud by ji někdo potřeboval. Na to, že tato pekárna stála kdysi v Německu 100 € a u nás 3 500 Kč velké zklamání…-:().
    K pečení jsem se po čase opět vrátil, protože průmyslové chleby „piliňáky“ již odmítám kupovat-první den nejsou nic moc, druhý den jde tlama šejdrem a třetí den jsou již plesnivé…-:(((. Výmluvná ukázka, kam to dopracovaly průmyslové pekárny zavržením klasické přípravy kvasového chleba a používáním různých pochybných směsí, aby kvasový chléb nemusel kynout…-:(((.

    • Dobrý den Petre,
      máte jeste tu formu z pekárny a háky? Já mám Unoldku přes 10 let a i přes to, že měla dělší dobu pauzu ve skříni, funguje bezvadně. Vyměňovali jsme jen jednou řemen. Používám ji teď teda spíš na míchání a kynutí a forma navíc by se mi hodila 🙂

  • Tak z tohoto receptu jsen pekla můj první chleba (je mi teprve 15) . Je naprosto výborný, nadýchaný a jednoduchý. Doporučuji! Budu dělat často 🙂 😉 😛

  • Tak jsem pekla podle tohoto receptu chlebík. Byl výborný, ale na mě moc světlý. Tak jsem zkusila dát mouku půl na půl žitnou a pšeničnou a tmavé propečený. A ejhle! Našla jsem svůj chlebík. Byl křupavý, propečený a přidala jsem do něj smaženou cibulku. Mňamka největší. Díky moc za recept. Teď se vrhnu na bezlepkový chléb.

    • Dobrý den, Šárko, ano, tenhle chléb je opravdu velice světlý. Zároveň je ale zcela bezproblémový (co se týká pečení) a slouží spíš k tomu, aby člověk poznal, jak pracuje těsto v pekárně a jak samotná pekárna, co od ní může nebo má čekat.
      Udělala jste velice dobře, jak jste se sama „odpíchla“ dál, směrem ke tmavšímu chlebu, jsze šikovná, moc chválím! 🙂
      Ať se Vám pečení daří!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.