základní chleba z pekárny

Dodnes si živě pamatuji, jaké nepříjemné překvapení mi nachystal můj první chleba z pekárny.

Recept z internetu, zcela bílá mouka (pouze hladká pšeničná) – výsledkem byl buchtovitý chléb téměř bez chuti. Naštěstí jsem zkoušení dalších těst nevzdala a časem nashromáždila dost vlastních, vyhovujících receptů.

Doufám, že vám se tahle negativní zkušenost vyhne a budete z pekárny (a později třeba i trouby) vytahovat jeden voňavý výborný chléb za druhým!

Vyzkoušejte třeba tento, zcela jednoduchý a přeci plný té opravdové chlebové vůně i chuti. Budete-li chtít, můžete část mouky hladké zaměnit za pšeničnou chlebovou.

 

Suroviny:

370 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
100 g žitné chlebové mouky
520 g hladké mouky
10-12 g droždí
(Je možné použít jen hladkou mouku, ale váš chleba pak bude víc „buchtovitější“.)

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny – na dno tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní, droždí až nahoru na mouku. Zapneme program Základní.

Toto množství je vhodné pro velké pekárny. Do těch menších (pekáren s menším objemem formy na pečení) musíme gramáž surovin zmenšit, třeba o 1/4 :
280 ml vody
necelé 2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
75 g žitné mouky
390-400 g hladké mouky
8 g droždí

 

1 CommentLeave a comment

  • podle tohoto receptu peču asi vůbec nejčastěji, pokaždý namíchám trochu jiný poměr mouky, zkoušela jsem i částečně přimíchat špaldovou, celozrnnou, zrníčka, no a moc spokojenost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.