základní chleba z pekárny

Dodnes si živě pamatuji, jaké nepříjemné překvapení mi nachystal můj první chleba z pekárny.

Recept z internetu, zcela bílá mouka (pouze hladká pšeničná) – výsledkem byl buchtovitý chléb téměř bez chuti. Naštěstí jsem zkoušení dalších těst nevzdala a časem nashromáždila dost vlastních, vyhovujících receptů.

Doufám, že vám se tahle negativní zkušenost vyhne a budete z pekárny (a později třeba i trouby) vytahovat jeden voňavý výborný chléb za druhým!

Vyzkoušejte třeba tento, zcela jednoduchý a přeci plný té opravdové chlebové vůně i chuti. Budete-li chtít, můžete část mouky hladké zaměnit za pšeničnou chlebovou.

 

Suroviny:

370 ml vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
100 g žitné chlebové mouky
520 g hladké mouky
10-12 g droždí
(Je možné použít jen hladkou mouku, ale váš chleba pak bude víc „buchtovitější“.)

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny – na dno tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní, droždí až nahoru na mouku. Zapneme program Základní.

Toto množství je vhodné pro velké pekárny. Do těch menších (pekáren s menším objemem formy na pečení) musíme gramáž surovin zmenšit, třeba o 1/4 :
280 ml vody
necelé 2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
lžička cukru
2 lžičky oleje
75 g žitné mouky
390-400 g hladké mouky
8 g droždí

 

18 komentářůLeave a comment

  • podle tohoto receptu peču asi vůbec nejčastěji, pokaždý namíchám trochu jiný poměr mouky, zkoušela jsem i částečně přimíchat špaldovou, celozrnnou, zrníčka, no a moc spokojenost.

  • až po vyzkoušení tohoto receptu se mi chléb povedl-není „ušák“ a ani propadlý. Dosud jsem se s tím potýkal. Nyní mám pekárnu z Lidlu Silver Crest SBB 850 E1 a naprostá spokojenost. Pořídil jsem ji po prostudování diskuzí na netu.
    (Předtím jsem měl pekárnu Unold 8660(již se nevyrábí), v průběhu 2 let odešly 2x unašeče, háky při druhé závadě poryly formu. Koupil jsem tedy novou a vzápětí odešla elektronika pekárny…Takže elektošrot -:(((. Formu mám doma, pokud by ji někdo potřeboval. Na to, že tato pekárna stála kdysi v Německu 100 € a u nás 3 500 Kč velké zklamání…-:().
    K pečení jsem se po čase opět vrátil, protože průmyslové chleby „piliňáky“ již odmítám kupovat-první den nejsou nic moc, druhý den jde tlama šejdrem a třetí den jsou již plesnivé…-:(((. Výmluvná ukázka, kam to dopracovaly průmyslové pekárny zavržením klasické přípravy kvasového chleba a používáním různých pochybných směsí, aby kvasový chléb nemusel kynout…-:(((.

    • Dobrý den Petre,
      máte jeste tu formu z pekárny a háky? Já mám Unoldku přes 10 let a i přes to, že měla dělší dobu pauzu ve skříni, funguje bezvadně. Vyměňovali jsme jen jednou řemen. Používám ji teď teda spíš na míchání a kynutí a forma navíc by se mi hodila 🙂

  • Tak z tohoto receptu jsen pekla můj první chleba (je mi teprve 15) . Je naprosto výborný, nadýchaný a jednoduchý. Doporučuji! Budu dělat často 🙂 😉 😛

  • Tak jsem pekla podle tohoto receptu chlebík. Byl výborný, ale na mě moc světlý. Tak jsem zkusila dát mouku půl na půl žitnou a pšeničnou a tmavé propečený. A ejhle! Našla jsem svůj chlebík. Byl křupavý, propečený a přidala jsem do něj smaženou cibulku. Mňamka největší. Díky moc za recept. Teď se vrhnu na bezlepkový chléb.

    • Dobrý den, Šárko, ano, tenhle chléb je opravdu velice světlý. Zároveň je ale zcela bezproblémový (co se týká pečení) a slouží spíš k tomu, aby člověk poznal, jak pracuje těsto v pekárně a jak samotná pekárna, co od ní může nebo má čekat.
      Udělala jste velice dobře, jak jste se sama „odpíchla“ dál, směrem ke tmavšímu chlebu, jsze šikovná, moc chválím! 🙂
      Ať se Vám pečení daří!
      Iva

  • Dobrý den Ivo,mám po ruce jen sušené droždí,myslíte,že mohu použít přiměřené množství tohoto?? Nejsem prozatím zkušená pekářka chleba a váš recept se mi líbí…Děkuji.Hanka

    • Dobrý den, Hani, sušeného droždí se dává 2,5x méně, ale pamatuji, že když jsem ještě se sušeným občas pekla, dávali jsme ho na takový chleba mírně vrchovatou malou lžičku. Řekla bych, že raději méně, než více, aby se chleba při pečení nepropadl – známka velkého množství droždí nebo přílišného množství tekutin.
      Ať se Vám povede!
      IVa

      • Dobrý den Ivo, recept je výborný,chlebik se 3x za sebou povedl a děkuji za instrukci. Prvni recept v pekárně,který opravdu chutná všem.Chystam se na nějaké další variace🤗. Pěkný den.Hanka

        • Dobrý den i Vám, chleby z pekárničky mohou být také výborné, to říkám pořád. Jen je třeba trochu namíchat mouky, nedávat jen obyčejnou hladkou…to pak chléb chutná spíš jako slaná buchta.
          Ať Vám pekárna dobře slouží!
          Iva

  • Dávám palec nahoru a děkuji za tento recept, peču chleba v troubě a z pekárny jsem pořád nemohla utrefit dobrý chléb. A už ho mám, je opravdu výborný.

  • Dobrý den, v receptech se uvádí gramáž droždí. Je to myšleno čerstvého droždí? Když poużiji sušené , jaký poměr dodržet, jako doporučujete. S pečením začínám. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, vždy je myšleno pouze čerstvé droždí. Používáte-li sušené, dejte ho 2,5x méně.
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.