Dodnes si živě pamatuji, jaké nepříjemné překvapení mi nachystal můj první chleba z pekárny.
Recept z internetu, zcela bílá mouka (pouze hladká pšeničná) – výsledkem byl buchtovitý chléb téměř bez chuti. Naštěstí jsem zkoušení dalších těst nevzdala a časem nashromáždila dost vlastních, vyhovujících receptů.
Doufám, že vám se tahle negativní zkušenost vyhne a budete z pekárny (a později třeba i trouby) vytahovat jeden voňavý výborný chléb za druhým!
Vyzkoušejte třeba tento, zcela jednoduchý a přeci plný té opravdové chlebové vůně i chuti. Budete-li chtít, můžete část mouky hladké zaměnit za pšeničnou chlebovou.
Suroviny:
370 g vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky octa
1 lžička cukru
100 g žitné chlebové mouky
520 g hladké mouky
10-12 g čerstvého droždí
(Můžete samozřejmě použít jen hladkou mouku, ale pak bude váš chleba víc „buchtovitější“. Chlebová mouka mu dodává lepší strukturu i chuť.)
Postup:
Suroviny dáme do pekárny – na dno tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní, droždí až nahoru na mouku. Zapneme program Základní.
Toto množství je vhodné pro velké pekárny. Do těch menších (pekáren s menším objemem formy na pečení) musíme gramáž surovin zmenšit, třeba o 1/4 :
280 g vody
necelé 2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
necelá lžička cukru
75 g žitné mouky
390-400 g hladké mouky
8 g čerstvého droždí
podle tohoto receptu peču asi vůbec nejčastěji, pokaždý namíchám trochu jiný poměr mouky, zkoušela jsem i částečně přimíchat špaldovou, celozrnnou, zrníčka, no a moc spokojenost.
až po vyzkoušení tohoto receptu se mi chléb povedl-není „ušák“ a ani propadlý. Dosud jsem se s tím potýkal. Nyní mám pekárnu z Lidlu Silver Crest SBB 850 E1 a naprostá spokojenost. Pořídil jsem ji po prostudování diskuzí na netu.
(Předtím jsem měl pekárnu Unold 8660(již se nevyrábí), v průběhu 2 let odešly 2x unašeče, háky při druhé závadě poryly formu. Koupil jsem tedy novou a vzápětí odešla elektronika pekárny…Takže elektošrot -:(((. Formu mám doma, pokud by ji někdo potřeboval. Na to, že tato pekárna stála kdysi v Německu 100 € a u nás 3 500 Kč velké zklamání…-:().
K pečení jsem se po čase opět vrátil, protože průmyslové chleby „piliňáky“ již odmítám kupovat-první den nejsou nic moc, druhý den jde tlama šejdrem a třetí den jsou již plesnivé…-:(((. Výmluvná ukázka, kam to dopracovaly průmyslové pekárny zavržením klasické přípravy kvasového chleba a používáním různých pochybných směsí, aby kvasový chléb nemusel kynout…-:(((.
Dobrý den Petre,
máte jeste tu formu z pekárny a háky? Já mám Unoldku přes 10 let a i přes to, že měla dělší dobu pauzu ve skříni, funguje bezvadně. Vyměňovali jsme jen jednou řemen. Používám ji teď teda spíš na míchání a kynutí a forma navíc by se mi hodila :-)
Tak z tohoto receptu jsen pekla můj první chleba (je mi teprve 15) . Je naprosto výborný, nadýchaný a jednoduchý. Doporučuji! Budu dělat často :) ;) :P
Je myšleno čerstvé nebo sušené droždí?
Čerstvé.
Tak jsem pekla podle tohoto receptu chlebík. Byl výborný, ale na mě moc světlý. Tak jsem zkusila dát mouku půl na půl žitnou a pšeničnou a tmavé propečený. A ejhle! Našla jsem svůj chlebík. Byl křupavý, propečený a přidala jsem do něj smaženou cibulku. Mňamka největší. Díky moc za recept. Teď se vrhnu na bezlepkový chléb.
Dobrý den, Šárko, ano, tenhle chléb je opravdu velice světlý. Zároveň je ale zcela bezproblémový (co se týká pečení) a slouží spíš k tomu, aby člověk poznal, jak pracuje těsto v pekárně a jak samotná pekárna, co od ní může nebo má čekat.
Udělala jste velice dobře, jak jste se sama „odpíchla“ dál, směrem ke tmavšímu chlebu, jsze šikovná, moc chválím! :-)
Ať se Vám pečení daří!
Iva
Dobrý den Ivo,mám po ruce jen sušené droždí,myslíte,že mohu použít přiměřené množství tohoto?? Nejsem prozatím zkušená pekářka chleba a váš recept se mi líbí…Děkuji.Hanka
Dobrý den, Hani, sušeného droždí se dává 2,5x méně, ale pamatuji, že když jsem ještě se sušeným občas pekla, dávali jsme ho na takový chleba mírně vrchovatou malou lžičku. Řekla bych, že raději méně, než více, aby se chleba při pečení nepropadl – známka velkého množství droždí nebo přílišného množství tekutin.
Ať se Vám povede!
IVa
Dobrý den Ivo, recept je výborný,chlebik se 3x za sebou povedl a děkuji za instrukci. Prvni recept v pekárně,který opravdu chutná všem.Chystam se na nějaké další variace🤗. Pěkný den.Hanka
Dobrý den i Vám, chleby z pekárničky mohou být také výborné, to říkám pořád. Jen je třeba trochu namíchat mouky, nedávat jen obyčejnou hladkou…to pak chléb chutná spíš jako slaná buchta.
Ať Vám pekárna dobře slouží!
Iva
Dávám palec nahoru a děkuji za tento recept, peču chleba v troubě a z pekárny jsem pořád nemohla utrefit dobrý chléb. A už ho mám, je opravdu výborný.
Díky :-) je to takový ten….opravdu nejzákladnější :-)
Dobrý den,
to droždí má být již ,,nastartované“, nebo jen rozdrobit z kostky příslušné gramy?
Děkuji Vladimír
Dobrý den, jen rozdrobit z kostky :-)
Dobrý den, v receptech se uvádí gramáž droždí. Je to myšleno čerstvého droždí? Když poużiji sušené , jaký poměr dodržet, jako doporučujete. S pečením začínám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vždy je myšleno pouze čerstvé droždí. Používáte-li sušené, dejte ho 2,5x méně.
Iva
Dobrý den, dělám první chleba a ten váš recept je na kilový chleba ? Mám programy na 500g, 750 g, 1000 g. Omlouvám se za otázku, ale začínám.
Dobrý den, jak veliký bude výsledný chleba zjistíte snadno – sečtením gramáží všech surovin dohromady. V pekárně ale i tak vše peču na největší velikost, abych měla pevnější kůrku.
Hezký den, mám poprvé svoji pekárnu a zkoušela jsem dvakrát tento recept, ale místo chleba mám spíš takovej šišatej bochánek. Co dělám špatně prosím? Děkuji za radu, Nikola
Dobrý den, Nikolo, šišatý chlebík si umím představit, ale máte tím na mysli i to, že bochníček málo vykynul? Šišatost můžete odstranit tím, že před třetím kynutím povrch chleba v pekárně mokrou rukou uhladíte do rovna. Je možné, že máte mouku, která víc saje, pak bude potřeba přidat 1-2 lžíce vody – pomohla by mi fotka bochníku. Nemáte?
Iva
Dobrý večer, Ivo,
děkuji za Váš čas a odpověď. Chleba vykyne jako hora a chuťově je výbornej. Fotku mám, kam bych Vám ji mohla poslat? 🙂
Pošlete mi ji prosím na mail pekarnomanie@email.cz
Děkuji :-)
Dobrý den,
prosím, máte někdo zkušenosti s opravou domácí pekárny. Mám téměř 10 let starou Eta Delicca a přestala mi hnětat. Háky i forma jsou správně nasazené, ale nic se ani nehne:-( Peče, ale nehněte. Je šance opravit, nebo se mám raději poohlédnout po nové. Děkuji
Dobrý den, takto na dálku nevím, jestli Vám někdo poradí. Pokud pekárna hněte, nejmenší opravou může být výměna přetrženého řemene, který pohání hřídelky pekárny. Může to být ale chyba větší, třeba i mrtvý motor.
Zkuste pohledat někoho šikovného ve Vašem okolí, kdo by se do pekárny podívat ;-)
Iva
Dobrý den, měl jsem podobný problém, ale točila se alespoň pravá hřídelka.Takže byl pouze přetržený hnací řeminek. Oprava stála 600 Kč. Opravují v opravnách uvedených v návodu+zar.list. – záruční a pozáruční opravy. Mám pekárnu Eta Duplica starou také 10 let.
Dekuji za recept!!! Je uzasny! Dala jsem tedy susene drozdi a pak az cetla, ze do nej patri normalni, ale vubec to s nim nic neudelalo a je vynikajici
Dobrý den, chlebik vypadá moc krásně. Jsem začátečnice a chtěla bych se zeptat, jestli by se voda dala zaměnit za podmáslí ve stejném množství? :-) Děkuji
Moc děkuji za recept. Podle něho se mi chleba z pekárny konečně povedl a je vynikající. Zkusila jsem i ubrat 50 g hladké mouky a naopak přidat té žitné a bylo to výborné.
Dobrý den, moc děkuji za recept. Jen jsem část hladké mouky nahradila žitnou, mám radši tmavší chléb. Jinak je to jeden z mála chlebů co se mi v pekárně povedl.😊
Dobrý den, jelikož jsem sama, tak jsem si koupila tu menší pekárnu, ale všude jsou jen recepty na kilové chlebíky, prosím o radu, jak přepočítávat suroviny na půlkilový chléb. Nějak na to nemohu přijít. Děkuji za radu.
Dobrý den, Vlaďko,
pokud potřebujete poloviční velikost chleba, dáte polovinu všech surovin. O tohle jde?
Iva