V dnešní době se stalo téměř módním pekárnu (a pečení chleba v ní) zatracovat. Nám cihličkový chleba nevadí a pokud není čas hlídat těsto, jeho hustotu, vykynutí a následně správné upečení v troubě, je pekárna doma velice vítaným pomocníkem.

Ráda kombinuji různé suroviny, snažím se vychytat jejich správný poměr a výsledkem jsou pak různé (různě chutnající) chleby z pekárny….

 

Chléb s pohankovými vločkami

(titulní foto)

Suroviny:

pohankové vločky

pohankové vločky

310 g vody
20 g olivového oleje
2 lžičky cukru
10 g droždí
60 g pohankových vloček
60 g žitné celozrnné mouky jemné
40 g pšeničné celozrnné mouky jemné
340 g hladké mouky
2 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
50 g sýra strouhaného nahrubo.

 

Postup:

Suroviny vložíme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Klasik nebo i Celozrnný chléb (má delší kynutí).

 

 

Podmáslový chleba s pohankovými vločkami

Suroviny:

200 g vody
200 g podmáslí
lžička octa
lžíce oleje
1,5 lžičky soli
lžička cukru
2 lžičky drceného kmínu
50 g pohankových vloček (nebo jemných ovesných vloček)
150 g žitné chlebové mouky
330 g hladké mouky
12 g droždí

 

Podmáslový chlebík s pohankovými vločkami

Podmáslový chleba s pohankovými vločkami

 

Postup:


všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a zapneme program Kyprý, máme-li. Pokud ho pekárna nemá, použijeme klasicky program Základní.
Chleba s pravidelnými očky je výborný i druhý den, perfektně pruží a je nedusivý.