Delší dobu jsem hledala a zkoušela recept na chleba z pekárny, který nám bude chutnat nejvíc – nakonec to vyhrál Kváskový s bramborákem. Následující tři recepty jsou na tři povedené chleby, každý jinak chutnající nebo vonící.
Sýrový chleba s restovanou cibulkou
(titulní foto)
Suroviny:
310 ml vody
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
80 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
70 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky jemné
lžička cukru
2 lžičky restované cibulky
lžíce žitného kvásku
400 g hladké mouky
10 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Základní (Klasik).
Chleba výrazně voní už při pečení.
Restovanou cibuli používám koupenou, ale můžete si ji, nakrájenou nadrobno, osmahnout i doma a do chleba ji přidat bez tuku, na kterém se smažila.
Tvarohový chleba
Suroviny:
240 ml vody
60 g strouhaných vařených brambor
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžička cukru
lžíce oleje
100 g tvarohu
100 g žitné chlebové mouky
120 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
40 g pšeničných klíčků
10 g droždí
2 lžíce kvásku
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Základní (Klasik).
Lehounký pšenično-žitný chléb
Suroviny:
300 ml vody
lžička cukru
14 g droždí
25 g oleje
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce hustého kvásku
2 lžíce bramborové kaše nebo strouhaných brambor
3 lžíce semen (dala jsem dýňová)
240 g žitné chlebové mouky
270 g hladké mouky
Postup:
Do pekárny dáme 150 ml vody, cukr, droždí, 60 g žitné a 110 g hladké mouky a necháme projet program Těsto až do konce.
Pak přidáme zbytek surovin a pekárnu zapneme na Základní program (většinou 3.30h).
Tento chléb je pórovitý, poměrně hodně nadýchaný (ale ne buchtovitý), docela tmavý, krásně voní a je výborný i na druhý den.
Bude nějaký rozdíl v kynutí, pokud dám místo hladké mouky mouku pšeničnou chlebovou? Díky za odpověď!
V kynutí ne, ale může to potřebovat o 1-2 lžíce vody navíc (chlebovka saje trochu víc než hladká) ;-)
Dobrý den ráda bych se zeptala když v syrovým chlebu je psán kvásek i droždí je možný nahradit droždí za kvásek, děkuji
Dobrý den, kvásek je v drožďových chlebech spíše pro ochucení. Tak ho bude stačit jen vynechat, droždí nepřidávejte, chléb by měl být i tak v pohodě.
Iva
Dobrý den, na jakou hmotnost prosím péct ten sýrový? V těch počtech stále plavu, nevím, zda počítat jen tekutinu a mouku anebo gramáž všech surovin. Mám pekárnu na 500 a 750g, tak abych si to kdyztak věděla přepočítat.
Dobrý den, Radko, tak to máte jednohákovou pekárnu?
Počty jsou jednoduché – sečtete gramáž VŠECH surovin z receptu a je to. Tady to vychází na cca 950 g, tak bych zkusila z polovičního množství a dala velikost chleba 500 g.
Iva