Opět nadýchané, křupavé domácí rohlíky, znovu s omládkem – po špaldové mouce chutnají malinko oříškově.
Suroviny:
200 ml vody
4 lžíce kefíru (asi 50 g)
50 g oleje
lžička sladěnky
200 g špaldové hladké mouky
250 g hladké mouky
1,5 rovné lžičky soli
15 g droždí
Postup:
z odměřeného množství dáme do pekárny 100 ml vody, sladěnku, všechno droždí a 130 g hladké mouky a bez předehřevu necháme pekárnou jen umíchat omládek. V zavřené pekárně pak omládek asi 45-60 min kyne.
Přisypeme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme vymíchat těsto, které po uhnětení můžeme nechat kynout buď v pekárně nebo v míse.
Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, je-li třeba, lehce přitom podsypneme hladkou moukou a rozdělíme na 10 dílů. Z každého kousku těsta uděláme bulku, kterou necháme před válením a motáním asi 10 min odpočívat….pak vyválíme a umotáme rohlíky, které necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě prudce upečeme (200°C/asi 15-18min).
Moc děkuji za recept, dnes vyzkoušeno. Špaldu jsem dala 50gr Provita celozrnná+špalda celozrnná z Lidlu, ta je jemnější, trošku víc kefíru než v receptu. Nepotírala jsem vejcem jen jsem rosila. Úžasně vláčné, měkoučké, mňam! Díky
Dobrý den,díky za skvělé recepty.Tyto rohlíky jsem pro velký zájem dnes dělala po druhé a jsou fakt vynikající.Díky.
Dobrý den i Vám – těší mě, že rohlíky tak chutnaly. I u nás patří k oblíbeným :-)
Dobrý den Ivi nejdřív Vám chci poděkovat za Vaše skvělé recepty.Díky nim jsem už hodně dávno nekoupila žádné pečivo ani chleba z obchodu.Jsme s manželem už sami dva a chutná nám pečivo hlavně celozrnné. Mám takový hloupý dotaz,když uvádíte v receptem mouku špaldovou hladkou,tím asi není myšlena špaldová celozrnná?A pokud ne ,je možné ji nahradit právě tou celozrnnou?
Děkuji!
Dobrý den,
děkuji za milý vzkaz :-)
Ano, špaldová hladká je jiná, než celozrnná. Můžete použít i celozrnku, ale počítejte s tím, že spotřebuje maličko více vody, hlídejte, aby těsto nebylo moc tuhé.
Iva
No to je rychlá odpověď.Děkuji moc!
Tak už upečeno,použila jsem celozrnnou špaldu, dala o něco více vody. Rohlíky jsou moc dobré,nadýchané,chutné.Potřela jsem vejcem,jsou pěkně lesklé,zlatavé.
Dobrý den,
Čím by se dal prosím nahradit kefír? Potřebuji něco bez kravského mléka …
Děkuji
Zj
Dobrý den, zkusila bych vodou trochu naředit sojový nebo jiný rostlinný jogurt.
Iva
Dekuji moc:)
Dobrý večer, chcela by som sa spýtať či sa dá urobiť ten omládek aj bez pekárne prípadne aký je postup vtedy.
Dobré ráno, ano, dal by se i v pekárně. Ale že je toho troška a pekárna by suroviny spíš rozmazávala po stěnách nádoby, spíš doporučím umíchat ho v misce a do pekárny pak vyškrábnout a nechat tam kynout. Potom přidáte zbytek surovin a bez předehřevu uhnětete těsto, které v pekárně necháte vykynout.
DOBRY DEN,cim muzu nahradit sladenku..bohuzel tu tady nemama a nesezenu..mam cuk med i cekanku.Diky
Dobrý den, dejte včelí med.
Iva
Dobrý den, droždí prosím čerstvé nebo sušené? Děkuji
Dobrý den, používám pouze čerstvé droždí.
Iva
Tyhle rohlíky jsou skvělé, peču opakovaně z dvojité dávky. Dávám špaldovou celozrnnou mouku, rohlíky jen postříkám vodou před pečením.
Jste tak skvělá pekařka. Mám ráda Vaše recepty a rady, které nikdy nezklamou.
Patří Vám velké díky 👏👏👏.
Lenka