Řekla bych, že všechny podmáslové chleby jsou vynikající, bez výjimky. Tento je pečený v remosce Original, která zvládne upéct relativně veliký chleba a spotřebuje přitom pětinu elektřiny (oproti klasické troubě).
Chléb popraská, má velice křupavou kůrku, nedrobivou střídu a navinulou chuť. Je výborný i na druhý den.
Tento chleba můžeme samozřejmě péct i v troubě, velice dobře drží tvar.
Suroviny:
170 g vody
100 g podmáslí
lžička cukru
lžička oleje
1,5 lžičky soli
lžička drceného kmínu nebo chlebového koření
50 g ovesných vloček
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
170 g hladké mouky
30 g hrubé mouky
15 g droždí
Postup:
všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké a odložíme si trochu z odvážené mouky na dosypání – těsto je zpočátku velice hutné, mouku dosypáváme při vymíchávání) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme kulatý bochník, který smáčkneme dost naplocho a vložíme do vymazané remosky. Necháme vykynout, víko remosky si 5-10 minut na prázdném hrnci předehřejeme a pak chleba upečeme – asi 40-45 minut.
Ivo, tak jsem dnes upekla tento chleba a přesto, že to byl můj první pokus mimo pekárnu, povedl se náramně a stejně tak chutná. Máte pravdu, že všechny chleby, kde je přidané podmáslí chutnají skvěle.
Ivo, dá se tento chleba upéct jinak než v remosce. Remosku nemám a kupovat se mi ji nechce.
Ahoj Evi, určitě ano – klasicky v troubě, jak jsi zvyklá (nebo na 200°C).
Iva
Ivo, pekla jsem podle vašich receptů už několikrát (vždy byl výsledek skvělý), ale teď se chystám péct poprvé chleba. Mám ale dotaz, který se netýká pečení jako takového…myslím, že jste uváděla v Topreceptech převodovou tabulku mezi sušeným droždím a kvasnicemi. Když např. v tomto receptu píšete 15 g droždí, jedná se o sušené nebo čerstvé?
Dobrý den, Jano, vždy používám pouze čerstvé droždí, u nových receptů už to píšu, do starých musím ještě dopsat. A nebyla to tabulka, ale jednoduchá poučka – sušeného droždí se dává 2,5x méně :-)
Iva