Chleba je vysoký a lehounký, na řezu dost tmavý a jakoby tečkovaný otrubama. Je výborný i druhý den po upečení.
Suroviny:
400 g vody
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
lžička cukru
20 g pšeničných otrub
100 g žitné mouky chlebové
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
150 g pšeničné mouky chlebové
150 hladké mouky
vrchovatá lžíce ovesných vloček
lžíce hustého kvásku
8-10 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé (20 g otrub jsou dvě veliké vrchovaté lžíce) a použijeme program Celozrnný.
Dobrý den, paní Ivo,
nejsem moc zkušená pekařka a tak se radši ptám: dal by se tento chléb upéct i v troubě?
Děkuji za odpověď, Lenka.
Dobrý den i Vám :-)
určitě dal, ano. Jen bude potřeba ubrat vody, ať můžete sformovat bochník – začala bych s 330 g vody, bude-li těsto hodně tuhé, můžete do něj další vodu po trošínkách vmasírovat.
Chlebík na fotce je upečený ve formě pekárny, tam může být těsto řidší, forma mu podrží tvar.
Nebo můžete, máte-li, umíchat těsto podle receptu, pak ho urovnat do vymazané chlebové formy, nechat nakynout a upéct ;-)
Moc děkuji za odpověď. Nahrála jste mi ještě na jeden dotaz,co mi vrtá hlavou:-) Mám doma formu keramickou (bez víka), není přímo na chleba, ale dala by se použít, už jsem si kolikrát říkala, že bych to zkusila použít u řidších těst. Ale bylo u ní napsáno, že se nemá dávat do rozehřáté trouby kvůli prasknutí, ale vložit do studené trouby a zahřívat. Takhle asi chleba neupeču,že? Měl by se vložit do rozpálené trouby. Jsou i nějaké formy kovové nebo z jiného materiálu, kde bych těsto nechala vykynout, a pak rovnou s formou šupla do rozpálené trouby? Zkoušela jsem párkrát i kváskový chleba, ale měla jsem problém, že když jsem chleba vykulila z ošatky (nemusím říkat, že tak opatrně, že jsem skoro nedýchala:-), tak i když bylo těsto hezky vyběhlé, vždycky mi spadne a v troubě už zpátky nenaskočí:-( Možná bych formou vyřešila i tohle?
Omlouvám se za román, ale nemám se koho zeptat:-)
Děkuji
Lenka.
Leni, ve formě to půjde upéct i v nevyhřáté troubě. Udělejte těsto jen trochu hustší než je v receptu, urovnejte do dobře vymaštěné formy (nebo do ní vložte pečící papír), nechte nakynout, vložte do trouby, zapněte a upečte – domácí pekárna přeci také nepředehřívá ;-)
Formy kovové existují a dají se koupit a to, jak se Vám v troubě chleba rozplácne, vypadá spíš na překynutí.
Těsto kyne déle, než je potřeba, zvětší se mu objem a samo zřídne tak, že nemá sílu se pak udržet, když ho vykulíte z ošatky, a klesne. Zkuste zkrátit dobu kynutí v ošatce.
Chcete-li se poptat okolo kváskového pečení na více drobností, dojděte na jednu prima diskuzi, kde můžete psát i jako neregistrovaná :-)
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
Rádi Vás tam uvidíme!
Moc Vám děkuji za odpověď, jste moc hodná:-)
Lenka
To vypadá bezva. ještě jsem narazila na jednu zajímavou stránku, která ale není o pekárnách, ale o chlebu obecně. Jasou na ní ale i zajímavé recepty na chleba jako je tento :) například na celozrnný chléb a tak podobně : http://chlebarecepty.cz/celozrnny-chleb/ . zkuste se také podívat, je fajn, že se domácí pečení tak rozjíždí :)