-
Recept na kvasové langoše vychází z toho, který doma děláváme už léta – těsto na ně je zaděláno s droždím a bez kynutí se hned uloží do lednice, kde vydrží až 7 dnů (nebo do spotřebování).
Tady je droždí nahrazeno kvasem, těsto ochuceno krájeným medvědím česnekem. Sezóna „medvěda“ je velmi krátká, takže během roku děláme langoše z těsta klasicky a ochutíme je potřením česneku rozmixovaného v troše vody nebo vmíchaného do kysané smetany…
(I do tohoto receptu využijete zbytkový kvásek, odložený kvásek z lednice.)
♥
-
SUROVINY:
- Rozkvas:
- 50 g pšeničného nebo žitného kvasu
- 50 g vody
- 50 g hladké mouky
- dále:
- 450 g hladké mouky
- 170 g vody
- 125 ml sladké smetany
- 1,5-2 rovné lžičky soli
- 1/4 rovné lžičky jedlé sody
- 1-2 hrsti medvědího česneku
POSTUP:
Těsto je až směšně jednoduché. Opravdu není třeba ani autolýza, ani jakékoliv překládání – to vše je zcela zbytečné, je to možné vypustit, protože těsto bude dlouho kynout v lednici a také ho pak netvarujeme do bochníku atd.
Suroviny na rozkvas rozmícháme a necháme přibližně 2-4 hodiny vykvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, medvědí česnek drobně krájený. Krátce umícháme robotem (3-5 minut) a v zakryté míse necháme v teple místnosti 1 hodinu kynout. (V letních horkých dnech bude stačit sotva 15-20 minut.)
Pak těsto uložíme minimálně na 24 hodin do lednice a spotřebujeme do 3-5 dnů.
Jedlým olejem pomastíme plytký talíř – můžeme i prsty, těsto se na ně při roztláčení nebude lepit. Z těsta kousek ukrojíme, na talíři roztáhneme, roztlačíme na tenčí placku, necháme 5 minut odpočinout a pak v rozehřátém oleji dočervena usmažíme – z každé strany cca 3 minuty.
Potřeme zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Nebo langoš potřeme vodou, s rozetřeným stroužkem česneku, pokapeme dobrým kečupem a posypeme sýrem.
.
.
.
dobry den, smotana s ingredienciach na cesto je kysla alebo tekuta (na varenie/slahanie)? dakujem za odpoved
Dobrý den,
smetana je sladká, na šlehání.
Iva
Dobrý den, ráda bych si udělala vaše langoše, prosím o recept s droždím, je to možné poslat na e-mail?
Předem děkuji.
Kája
Dobrý den, dělávám tyhle:
https://www.pekarnomanie.cz/langose-na-tyden/
Iva
Dobry vecer, chcem sa len opytat, mozem langose piect aj par hodin po zamieseni cesta, alebo je nevyhnutne nechat ich stat 24 hodin v chladnicke ??
Dobrý den, z odstátého těsta se lépe tvarují.
Paní Ivo, jsou úžasné :-).
Dělala jsem z přeničného kvásku a rovnou dvojité dávky a určitě ne naposledy.
Z toho talíře mi to nešlo moc dolů, i když byl pěkně naolejovaný, tak jsem si pak nechala jen bochánky, které jsem nechala chvilku z lednice odpočinout, pak jsem je natáhla přes naolejovanou ruku a přehodila do pánve. Z té dvojité dávky bylo 11 kousků každý 150 -170 g.
Je mozne vasi kucharku objednat do zahranici ? UK?
Dobrý den, ano, v několika eshopech. Např. tady https://www.kosmas.cz/info/objednavky-ze-zahranici/
Iva