Ani tady není bezpodmínečně potřebná pekárna – těsto stačí robotem nebo vařečkou jen dobře uhníst a hned, bez kynutí uložit do lednice, kde vydrží i týden. Jen je třeba počítat s tím, že v tom sáčku (krabičce atd.) při několikadenním čekání o kusisko vykyne….
Suroviny:
250 ml mléka
125 ml smetany (1/2 krabičky)
500 g hladké mouky
15 g droždí
0,5-1 lžičku soli
– dělávám z dvojité dávky, v lednici opravdu vydrží
Postup:
Do pekárny vlijeme mléko a smetanu, pak vsypeme mouku, přidáme droždí a jen necháme umíchat (bez předehřevu). Použijeme program Koláč, Dort, či jiný, určený pro moučníky s práškem do pečiva.
Hned po umíchání těsto vytáhneme, dáme do dostatečně velkého sáčku nebo krabičky s svíčkem a uzavřené uložíme do lednice, kde nakyne (pozor na prasknutí příliš těsně utaženého sáčku).
Použít se dá už na druhý den. Nožem si ukrojíme potřebný kus těsta, z něj nakrájíme kousky na langoše. Mělký talíř lehounce vymázneme olejem, položíme na něj kousek těsta a naolejovanými prsty ho roztáhneme do tenka. (Oleje se nebojte, langoše se v něm přece pak i smaží)
Těsto se vůbec nebude lepit a je nádherně poddajné.
Langoše usmažíme v oleji na pánvi, na talíři pak ubrouskem lehce odsajeme přebytečný tuk a můžeme je potírat. Někdo je má rád nasladko – potře si je marmeládou, jiný zvolí slanou variantu – nejčastěji česnek, kečup a strouhaný sýr.
Toto těsto opravdu v lednici vydrží i týden a my si můžeme dělat langoše podle momentální chuti, třeba každý den, po jednom :-)
Recept máme doma už roky (s dvojnásobným množstvím surovin – tady je použita polovička, aby vše stačila pekárna v pohodě uhníst).
Jiné langoše neděláváme.
Dobrý večer Ivo kolik tak těch langošů je z jedné dávky?Děkuji za odpovět.
Dobré ráno,
v tom Vám bohužel neporadím – uhnětu těsto, dám ho do lednice a odtamtud ho po kouscích opravdu celý týden vytahujeme. Ale recept je z 850-900 g těsta (použijete-li půl kila mouky), kdyby jeden langoš měl 60-80 g v syrovém stavu, bude jich 12-15 kusů ;-)
Záleží na tom, jak veliké je budete dělat.
Dobrý den chci se zeptat dá se to používat hned ten den děkuji za odpovět
Dobrý den,
dají, jen těsto je trochu lepivější a hůř se roztahuje – mám vyzkoušeno.
Dobrý deň, prosím vás smotana je sladká ci kyslá? Ďakujem
Dobrý den, sladká :-)