Chleby s přídavkem škvarků jsou příjemně navoněné, mastné tak akorát a vydrží dlouho vláčné.
Suroviny:
330 g (ml) vody
2 lžičky cukru
3 lžičky kmínu
1/2 lžičky sušeného česneku
1 velká lžíce hustého žitného kvásku
60 g mletých a 70 g nahrubo krájených škvarků
(je možné použít všechny jen krájené)
2 lžičky soli
350 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
170 g hladké mouky
17-21 g droždí
Postup:
Suroviny necháme v pečce pouze umíchat na program Těsto, hotové ho pak necháme kynout v míse (kyne před očima).
Pak vyválíme tenčí šišku dlouhou přes celý plech, na něm necháme nakynout, pomašlujeme vejcem a pečeme. Prvních 10 minut / 220°C, pak teplotu zmírníme na 180 – 200°C a dopečeme.
Ivi, ten je božský, dneska ho peču jako dárek, zase s prefermentem místo droždí :-)
Včera jsem pekla tento chleba,je lehký jak pírko a výborné chuti. Přidala jsem ještě půl lžíce vychladlého sádla.
Jaké množství by bylo ze surovin třeba na omládek a kolik droždí?
DOBRÝ DEN, EVO,
je to snadné – Omládek uděláte normálně – 100 vody, sladěnku, 130 mouky a droždí bude stačit 12-14 g.
S POZDRAVEM
Iva
Děkuji moc! Snad zítra vyjde počasí na grilování 🙏
Dobrý den , mohla bych se zeptat jak dlouho nechat omládek kynout ? Jestli 12 h nebo stačí 1-2h. Děkuji
Dobrý den, u omládku stačí jen 45-60 minut, nesmí překynout.
Iva
Dobrý den, prosím jaký by byl postup bez použití pekárny? Umím chlaba jen z kvásku nebo jen z kvasnic 😉 Mockrát děkuji!
Dobrý den, bez pekárny je to obyčejná klasika na výrobu těsta z kvasnic ;-) Nebojte se a vyzkoušejte!
Iva