Šátečky jsou měkounké, voňavé a syté. Těsto, zadělané na omládek, kyne téměř před očima, je tvárné a šátečky se dobře plní.

 

Suroviny:
na omládek:

100 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g droždí
125 g hladké mouky

Dále:
100 g vody
60 g oleje
1,5 lžičky soli
150 g hrubé mouky
150 g hladké mouky

Náplň:
300-350 g strouhaných vařených brambor
lžíce oleje
střední cibule
asi 50 g anglické slaniny
100 g brynzy
1 vejce
sůl

Bačovy šátečky

-s náplní vonící smaženou cibulkou, brynzou a slaninou-

Postup:
Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, ve vypnuté a zavřené pekárně, necháme asi 45 minut kynout.
Zatím připravíme náplň – na lžíci oleje osmahneme krájenou slaninu a na ní drobně krájenou cibuli. Tuhle voňavou směs pak promícháme s bramborami, vejcem, brynzou a pode chuti ji dosolíme.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu (opět bez předehřevu) vymísit těsto, které nám pak v pekárně i vykyne.
Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme na obdélník a nakrájíme 8 čtverců. Rozdělíme na ně náplň…

Bačovy šátečky

-čtverce těsta, náplň-

 

…čtverce přehneme do šátečků, dobře uzavřeme, dlaní mírně zploštíme a necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (asi 30 minut).

Bačovy šátečky

-před kynutím-

 

 

Potřeme je vodou, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 20-25 min)

Bačovy šátečky

Bačovy šátečky