Bramborka je voňavý, slaný bramborový koláč z volnějšího těsta. Je poměrně rychle připravený, není třeba ho na plechu nijak tvarovat a nakrájený, po upečení, z talířů mizí bleskovou rychlostí. A ta vůně!

Bramborový koláč – suroviny

  • 170-200 g vody
  • 50 g oleje
  • 200 g vařených brambor
  • 200 g drobně krájené anglické slaniny
  • 2 větší, nadrobno nakrájené cibule
  • 1 vejce
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 rovná lžička cukru
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 rovná lžička mletého pepře
  • 12-15 g čerstvého droždí
  • sádlo na potírání během pečení
bramborový koláč

Postup

Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak brambory a zbytek suchých surovin, droždí nahoru na mouku) a necháme pekárnou těsto bez předehřevu jen uhníst. Ve vypnuté pekárně těsto bude asi 30 minut kynout, poté ho vyškrábneme na plech s pečícím papírem, stěrkou roztáhneme a ještě asi 15-20 minut necháme vykynout. Upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200-220 °C / asi 25-30 minut). Během pečení můžeme koláč potřít rozpuštěným sádlem.

Ručně nebo robotem: V části vlažné vody rozmícháme lžičku cukru, všechno droždí a 1-2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Zatím nakrájíme cibule a slaninu, nahrubo nastrouháme brambory. K vykynutému kvásku přidáme zbytek připravených surovin, krátce vymísíme těsto a pod utěrkou ho necháme asi 30 minut kynout.

Vykynuté těsto vyškrábneme na plech s pečícím papírem, stěrkou ho roztáhneme a ještě asi 15-20 minut necháme kynout (mělo by lehce zvětšovat objem). Bramborku upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200-220 °C / asi 25-30 minut). Během pečení můžeme koláč potřít rozpuštěným sádlem.

Drobečky z ošatky 🙂

  • Brambory je třeba uvařit předem, strouhat je a do těsta přidávat zcela studené. Jinak těsto hodně řídne.
  • Těsto zpočátku vypadá poměrně hustě, ale i kdyby se povedlo uhníst řidší, nic se neděje. Místo na plech ho urovnejte do sádlem vymazaného vyššího pekáčku, nechte vykynout a upečte do červena.
  • Někdy do těsta – pro změnu – vmícháme rozetřený stroužek česneku, bramborka pak zas voní trochu jinak.
bramborový koláč

7 Comments

  • Posted 6.11.2022 17:57 od Bohunka 0Likes

    Úžasná záležitost, dělala jsem ji jako přílohu k bořči a nemělo to chybu. Určitě budu opalokovat. Děkuji za recept

  • Posted 17.11.2022 18:38 od Jitka K. 0Likes

    Hezký den. Dnes jsem pekla přesně podle rozpisu v Remosce Dua 4l. Výborná. Určitě bude zařazena do pravidelného pečení. Děkuji za recept a inspiraci.

    • Posted 14.1.2023 7:33 od Eva Sapouskova 0Likes

      Toto není práva bramborka

      • Posted 14.1.2023 9:42 od Iva 0Likes

        Také Vám přeji dobrý den 🙂 🙂
        Možná to bude tím, že se bramborky liší rodinu od rodiny.
        Iva

  • Posted 20.11.2022 23:21 od Lecho 0Likes

    Dobrý den, není to do remosky moc velká dávka těsta? Nebude to moc vysoké?

  • Posted 30.11.2022 9:24 od Martina 0Likes

    Dělala jsem už podruhé, poprvé jsem dala anglickou dle receptu ,dnes přidala zbytek ostřejší klobásy. Pokaždé vynikají ,stačí to vychladnou…

  • Posted 5.1.2023 10:56 od Jiří Hirš 0Likes

    Prosím vás neměla by se cibulka a případně i slaninka nechat nejprve zesklovatět na pánvi, než se dá dotěsta? Nebo to takto stačí?
    Děkuji

Přidejte komentář