Bramborka je voňavý, slaný bramborový koláč z volnějšího těsta. Je poměrně rychle připravený, není třeba ho na plechu nijak tvarovat a nakrájený, po upečení, z talířů mizí bleskovou rychlostí. A ta vůně!
Bramborový koláč – suroviny
- 170-200 g vody
- 50 g oleje
- 200 g vařených brambor
- 200 g drobně krájené anglické slaniny
- 2 větší, nadrobno nakrájené cibule
- 1 vejce
- 400 g polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 rovná lžička cukru
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 rovná lžička mletého pepře
- 12-15 g čerstvého droždí
- sádlo na potírání během pečení
Postup
Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak brambory a zbytek suchých surovin, droždí nahoru na mouku) a necháme pekárnou těsto bez předehřevu jen uhníst. Ve vypnuté pekárně těsto bude asi 30 minut kynout, poté ho vyškrábneme na plech s pečícím papírem, stěrkou roztáhneme a ještě asi 15-20 minut necháme vykynout. Upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200-220 °C / asi 25-30 minut). Během pečení můžeme koláč potřít rozpuštěným sádlem.
Ručně nebo robotem: V části vlažné vody rozmícháme lžičku cukru, všechno droždí a 1-2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Zatím nakrájíme cibule a slaninu, nahrubo nastrouháme brambory. K vykynutému kvásku přidáme zbytek připravených surovin, krátce vymísíme těsto a pod utěrkou ho necháme asi 30 minut kynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na plech s pečícím papírem, stěrkou ho roztáhneme a ještě asi 15-20 minut necháme kynout (mělo by lehce zvětšovat objem). Bramborku upečeme ve vyhřáté troubě do červena (200-220 °C / asi 25-30 minut). Během pečení můžeme koláč potřít rozpuštěným sádlem.
Drobečky z ošatky :-)
- Brambory je třeba uvařit předem, strouhat je a do těsta přidávat zcela studené. Jinak těsto hodně řídne.
- Těsto zpočátku vypadá poměrně hustě, ale i kdyby se povedlo uhníst řidší, nic se neděje. Místo na plech ho urovnejte do sádlem vymazaného vyššího pekáčku, nechte vykynout a upečte do červena.
- Někdy do těsta – pro změnu – vmícháme rozetřený stroužek česneku, bramborka pak zas voní trochu jinak.
Úžasná záležitost, dělala jsem ji jako přílohu k bořči a nemělo to chybu. Určitě budu opalokovat. Děkuji za recept
Hezký den. Dnes jsem pekla přesně podle rozpisu v Remosce Dua 4l. Výborná. Určitě bude zařazena do pravidelného pečení. Děkuji za recept a inspiraci.
Toto není práva bramborka
Také Vám přeji dobrý den :-) :-)
Možná to bude tím, že se bramborky liší rodinu od rodiny.
Iva
Jiti,prosím jak byla Bramborka v té 4l Remosce vysoká.Díky za odpověď.Chtěla bych ji nízkou a to množství do remosky se mě zdá hodně.J.
Dobrý den, není to do remosky moc velká dávka těsta? Nebude to moc vysoké?
Dělala jsem už podruhé, poprvé jsem dala anglickou dle receptu ,dnes přidala zbytek ostřejší klobásy. Pokaždé vynikají ,stačí to vychladnou…
Prosím vás neměla by se cibulka a případně i slaninka nechat nejprve zesklovatět na pánvi, než se dá dotěsta? Nebo to takto stačí?
Děkuji
Bylo, je a bude to parádní! Na plechu je ještě půlka. A už vím, že budu opakovat a variovat. Brambory jsem uvařil ve slupce :-P. Možná bych měl roupy do těsta vrazit i sýr a chilli :-)
Dobrý den, děkuji za recept, upečeno a nemá to chybu..😉