Koláč je opravdu sytý, nejlepší je čerstvý, teplý nebo vlažný.

Pro dva strávníky by se dal (bohatě by stačil) udělat ze 2/5 dávky surovin třeba ve větší remosce.

Bramborový koláč

-před pečením-

Suroviny:

150 g vody
50 g oleje
50 g strouhaných brambor
lžička cukru
rovná lžička soli
100 g pšeničné chlebové mouky
220 g hladké mouky
18-20 g droždí

Náplň:
250 g anglické slaniny
5 středních cibulí
500 g strouhaných vařených brambor
1 vejce
sůl
mletý pepř
kdo má rád – 1-2 stroužky česneku

 

Bramborový koláč

 

Postup:

suroviny na těsto necháme pekárnou vymíchat (program Těsto) a částečně i nakynout (těsto je volnější, lépe se s ním pak manipuluje v míse). Vykynuté těsto rozválíme na velikost plechu, kde ho položíme na pečící papír nebo fólii.

Na náplň pokrájíme anglickou na kostičky a na lžíci oleje ji rozpustíme. Přidáme krájené cibule, osmahneme a po vychladnutí přimícháme všechny zbylé suroviny.

Tuto náplň rozetřeme na koláč a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/asi 20-30min).

 

Bramborový koláč