Občas zůstává kousek zbylého chleba a pokud už s ním nechci podarovat naši drůbež, zrecykluji ho do dalamánků.

Dalamánky ze staršího chleba

-kynutí před pečením-

Suroviny:

na kvásek
50 ml vlažné vody
lžička cukru
15 g droždí
50 g hladké mouky

Dále :
140 g oschlého staršího chleba (2-3 krajíce)
200 g horké vody
lžíce oleje
lžička soli
lžička kmínu
lžíce žitné chlebové mouky
260-280 g hladké mouky

 

 

Dalamánky ze staršího chleba

Postup:

můžeme udělat v pekárně, ale i robotem.
Je třeba zvlášť umíchat kvásek, a v jiné míse chleba, nakrájený na kostičky, zalít horkou vodou a nechat rozmočit, než kvásek nakyne.
Rozmočený chleba můžeme rozmačkat vidličkou nebo rukou, já ho mixla ponorným mixérem – hezky rozmělnil i kousky kůrky. Přidáme kvásek a zbylé suroviny a necháme robota nebo pekárnu vymísit těsto.
Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na kousky (měla jsem jich 6), z každého uděláme šišatý dalamánek, který oválíme v mouce.
Všechny uložíme na plech, žiletkou nebo ostrým nožem nařízneme, necháme vykynout a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/25-30 min).