Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.
Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich voňavého masa udělat fantastický svačinový salát.
Suroviny:
Makrely
pitná voda
sůl – na 5 kg ryb asi 3 litry vody a 250 g soli
Postup:
Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.
Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.
Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.
Za 3-4hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.
Ivo, prosím tě, na kolik stupňů udíte?
V sobotu bychom chtěli poprvé vyzkoušet.
Manžel říká tak 60 – 80, ale radši se ptám :-),
děkuji Lenka (Kovářka)
Ahoj Leni, teplotu neměříme, manžel udí pocitově :-) Zavolala jsem mu do práce, říkal, že moc naprudko neudí, ale mám zdůraznit, že udíme v komíně velikého (doma postaveného) venkovního krbu, ne v udírně. Je to vidět na poslední fotografii.
Makrely jsou vždy fantastické, lepší i voňavější než ty koupené. Mrzí mě, že víc nepomůžu.
Moc dekuji. Vyzkousime, uvidime….:-). Verim, ze budou vyborne :-), ahojky :-)
Ud to tak na 80-100 stupñu
Na makrelu stačí 60-70 stupňů .80-100 nesmysl..
Ivo, makrely byly prostě výborné :-).
Určitě jsme nedělali naposledy.
Měla jsem jich jen 1200g – byly 4 kusy, tak jsme sůl a vodu přizpůsobili.
Byla to zkouška, ale výborná.
Díky za recept.
Lenka
To jsem moc ráda, Leni :-) U nás se udí rybky každý rok!
Iva