Pro nás doma snad není větší dobroty, než namazat si čerstvý kváskový chleba máslem. Máte to také tak? :) Tuhost a nepoddajnost másla, vyndaného z chladu lednice, je samozřejmost, se kterou už automaticky počítáme… Od doby, co mi pan Jiří Rafaj prozradil jejich vychytávku, se s roztíráním tuhého másla po měkkých krajících netrápím.Kupovaný margarín k nám domů nesmí, ale tenhle domácí je výborný. Vyzkoušejte!
Suroviny na domácí „margarín“
- 250 g másla
- 200-250 ml panenského olivového oleje
Postup
- Máslo i olej by mělo mít stejnou teplotu. Je vhodné nechat oboje stát od rána (třeba do podvečera, večera) na lince, až máslo povolí a půjde dobře našlehávat.
- Máslo vložíme do hlubší nádoby a přidáme k němu asi 100 ml oleje. Ručním šlehačem s metličkami šleháme máslo s olejem, asi 30-40 vteřin.
- Do misky dolejeme asi 50 ml oleje a opět šleháme. Při nejvyšší rychlosti po dobu necelé minuty.
- Pak znovu dolijeme 50 ml oleje a šleháme, až vznikne měkká pasta. Na lžíci nebo vařečce se udrží, ale po klepnutí o misku z lžíce (vařečky) spadne. Je-li třeba, vešleháme ještě trochu oleje, ale většinou těch 200 ml stačí.
- Hotový margarín uložíme do lednice v uzavřené krabičce.



Ivi zdravím a děkuji za tip, vyzkouším, protože včera jsem pekla váš chleba (už ani jiný nepeču 😊) a můj muž ho má rád s máslem a vždycky s ním svádí boj!
Tak to musím vyzkoušet, to mě vůbec nenapadlo, přitom tak dělám na jaře s medvědím česnekem. Manžel pořád vyžaduje margarín tak bude spokojen
Zdravím Ivy, tak tohle je vychytávka za milion. Miluji čerstvý, ještě teplý chlebík a přiznám se, že ho ráda s máslem i se sádlem. (Sádlo si také škvařím doma.) Jen jsem vždy zápasila s roztíratelností másla z ledničky. Díky Tvé radě to teď půjde úplně perfektně. 🌞👍
Ahoj, budu ráda, pokud se margarín osvědčí stejně, jako u nás :-)
Iva
Můžu použít jiný olej?
Dobrý den,
můžete, ale u nás doma by to asi nechutnalo. Proto používám dobrý oliváč.
Iva
Dobrý den,děkuji a jaký,ol.ex.vi.byl takový moc výrazný.
Rád bych upozornil na nevhodnost míchání rostlinných a živočišných tuků. Pokud smíchám máslo jako nasycenou mastnou kyselinu s olejem nenasycenou mastnou kyselinou dojde k chemické reakci za vzniku transmastných kyselin pro lidské tělo nestravitelných. Kuchaři by se měli učit chemii, pokud chtějí vařit pro širokou veřejnost.
Dekuji mnohokrát za tuto připomínku. Už jsem chtěl recept zkusit, ale váš užitečný komentář mě odradil. Zjistím si o tom víc.
Bylo by možné přiložit zdroj něco článek kde jsou detaily? Po krátkém hledání na internetu a v ai jsem nenašel zmínky a riziku, které popisujete. ..
Bylo by možné přiložit zdroj něco článek kde jsou detaily? Po krátkém hledání na internetu a v ai jsem nenašel zmínky a riziku, které popisujete.