V Turecku jsme ochutnali gözleme, doma jsem je zkusila najít na internetu (http://turecka-kuchyne.wz.cz) a malinko si je upravila.
Placky jsou velice levné, jednoduché na výrobu a variabilní svými náplněmi. Dovedu si je dobře představit i jako nevšední pohoštění pro návštěvu.
Fotky z přípravy gözleme jsou přímo z pláže.
Suroviny:
hladká mouka
voda
sůl
Na 100 ml mouky je potřeba asi 40 ml (g) vody, sůl podle potřeby, raději méně.
Postup:
Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.
Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučených rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.
Na půlku placky rozprostřeme náplň*, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).
Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz – oko).
Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem.
Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.
může být opravdu různá.
Sladká (mleté ořechy, cukr, skořice)
I slaná:
– strouhaný sýr (balkánského typu), nať petržele a kopru (na fotkách postupu)
– strouhaný sýr, kousky loupaných rajčat, petrželová nať
– smažené mleté maso, strouhaný sýr, krájené natě (titulní foto)
Dobrý den, mouka je prosím uvedená v mililitrech správně? Čekala bych ji spíš v gramech…
Děkuji
Dobrý den, nene, tady je i mouka v mililitrech. Jen ji do sklenice nasypejte, ale nesmíte setřást, pak by potřebovala vody více.