Kombinace celer – Niva (dá se nahradit – obměnit třeba mrkví a ementálem, popř. použít kteroukoliv oblíbenou zeleninu), obyčejný i zlatý len na povrchu při jídle pěkně chřoupou, koláč je i druhý den vlahý, měkký, pružný, neoschlý.
Suroviny:
10 g žitného kvásku
60 g žitné chlebové
60 g vody
rozmícháme a asi 12 hodin necháme v teple kvasit.
Dále:
90 g (ml) vody
3 lžíce oleje
100 g strouhaného celeru
40-50 g strouhané Nivy
necelá lžička soli
160 g hladké mouky
Postup:
k vykvašenému rozkvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymícháme volnější těsto, které (zakryté proti osýchání) necháme v teple kvasit asi 1-2 hodiny.
Těsto urovnáme do vymazané remosky, posypeme semínky a znovu necháme kynout v teple asi hodinu.
Pak upečeme – přibližně 30-35 minut.
Dobrý den Ivo. Děkuji za Vaše úžasné recepty. Tento koláč mě zaujal, bohužel nemám remosku. Šel by upéct v troubě?
Jitka
Dobrý den, určitě ano :-) Remoska dá cca 180 °C, troubu nastavte podobně, popř. do 200 °C.
A moc děkuji za pochvalu! :-)
Iva
Dobrý den Ivo, dá se použít místo kvásku droždí ?? Bohužel nepeču tak často abych udržovala kvásek :(
Děkuji Irena
Dobrý den,
určitě. Z receptu jen odstraníte kvásek, jinak žitnou mouku do těsta necháte. A přidáte cca 7 g čerstvého droždí.
Iva
Zdravím. Při použití droždí nechat rozkvas kvasit stejnou dobu? 12hod.
Dobrý den, Petře, ne :-) droždí trvá kynutí mnohem kratší dobu. Těsto vykyne za cca 45 minut.
Iva