Slané koláčky z nadýchaného těsta lákavě voní česnekem a sýrem. Jemná smetanová náplň výtečně ladí s měkounkou střídou, na které ani nepoznáte, že je v ní použita i třetina celozrnné mouky.
„Medvědí“ sezóna trvá poměrně krátce, ale tyhle koláčky jsou moc dobré i s česnekem klasickým, který máme doma po celý rok.
Suroviny:
Těsto:
- 300 g vlažné vody
- 4 lžíce oleje
- 1,5 rovné lžičky soli (cca 7 g)
- 1 lžička cukru
- 350 g hladké mouky
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 12-15 g čerstvého droždí
Dále:
- 350-400 g kysané smetany
- sůl podle chuti
- větší hrst medvědího česneku (nebo 3-5 stroužků česneku)
- asi 2-3 lžíce strouhaného tvrdého sýra

Postup:
V domácí pekárně: Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Robotem nebo ručně: Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové, vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a z každého uděláme nízkou bulku.
Po krátkém odpočinku (5-7 minut) všechny bochánky přeložíme na plech s pečícím papírem, rukou je ještě více zploštíme a širší skleničkou s omoučeným dnem do těchto vyšších placek uděláme důlek – může být ještě širší, než na fotografii, okraj těsta stačí i minimální.
Do důlků rozdělíme smetanu, smíchanou s česnekem a solí, jako čepičku sypneme na koláček trochu strouhaného sýra a necháme je dokynout (cca 20-30 minut).
Všem koláčkům potřeme okraje vodou nebo trochou rozšlehaného vejce a upečeme je ve vyhřáté troubě (210°C / 15-18 minut).
Napsat komentář