Kdo vyzkoušel, ví, že pečivo se škvarky chutná opravdu výjimečně. Čerstvý chléb se škvarky už nepotřebuje ničím mazat, jíme ho jen tak suchý. Stejné je to s bulkami, dalamánky a jiným přílohovým pečivem. A škvarkové tyčky? Úžasné! Křupavé, křehké, nadmíru voňavé a chutné.
Recept, jen minimálně upravený, je od mé kamarádky a originál najdete tady…

Suroviny:

140 g vlažné vody
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
21 g čerstvého droždí
120 g změklého sádla
80-100 g škvarků sekaných nadrobno
1,5 rovné lžičky soli

Na potření a posyp před pečením:
vejce
hrubá sůl
sezam nebo mák

Postup:

Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Musí být měkké, hladké a nelepivé – podle potřeby přidáme kapku vody.

Těsto hned vyválíme na plát o síle malíčku, rádýlkem z něj nakrájíme stejnoměrné krátké proužky (šířka cca 1,5 cm), které uložíme na plech s pečící fólií nebo papírem a necháme 30-40 minut kynout.

křehké škvarkové tyčky

Tyčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a mákem nebo sezamem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200-220°C dočervena.

Pokud nějaké tyčky zbudou do druhého dne, svou křupavost ztratí. Stačí je chvíli rozpéct v rozehřáté troubě (horké třeba po dopečení masa nebo pečiva) a jsou opět jako čerstvé.