Také milujete bramboráky vonící kmínem, česnekem a majoránkou? U nás doma jsou velice žádané možná i proto, že je nemíváme příliš často nebo nějak pravidelně. Kamarádka se zmínila, že pekla bramborák kynutý a tahle nadšená zmínka stačila k tomu, abych ho také vyzkoušela.
Navíc jsem přidala hrst škvarků a mám radost, že je pečený bramborák poměrně lehký, pěkně křupavý, a i s přidanými škvarky se mi nezdá tak mastný, jako ten smažený.
♥
Postup:
8 brambor
1 vejce
hladká mouka
1-2 stroužky česneku
špetka drceného kmínu
mletý pepř
majoránka
sůl
hrst menších škvarků (a pár dalších, na posypání před pečením)
10 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání
Postup:
Ve 2 lžících vlažné vody rozmícháme droždí a necháme vzejít. Zatím nastrouháme oloupané brambory najemno a část vyloučené vody z nich slijeme pryč. K bramborám přidáme vodu s droždím, vejce, koření, rozetřený česnek, sůl a trochu hladké mouky tak, aby vzniklo hustší těstíčko. Nakonec vmícháme škvarky.
Zapékací formu dobře vymažeme sádlem, urovnáme do ní bramborové těsto, povrch posypeme dalšími škvarky a necháme vykynout. Zapékací mísu s vykynutým bramborákem vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dočervena (200°C/asi 30-40 minut – podle vrstvy těsta). Bramborák je výborný teplý i studený. Podáváme ho s kyselou okurkou nebo zelným salátem.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho nechat kynout na plechu a jak velkou vrstvu toho bramboráku dát na plech?
Děkuji Martina
Dobrý večer, Martino, výška vrstvy je jen na Vás – pokud bude hodně vysoká, bude bramborák spíš takový maličko „buchtovitější“. V nižší vrstvě se víc vypeče, bude pěkně křupat. (Zapékací forma na fotce má cca 4 cm.)
Délka kynutí bude záviset na okolní teplotě, ale nechala bych cca 45 minut.
Iva