Také milujete bramboráky vonící kmínem, česnekem a majoránkou? U nás doma jsou velice žádané možná i proto, že je nemíváme příliš často nebo nějak pravidelně. Kamarádka se zmínila, že pekla bramborák kynutý a tahle nadšená zmínka stačila k tomu, abych ho také vyzkoušela.

Navíc jsem přidala hrst škvarků a mám radost, že je pečený bramborák poměrně lehký, pěkně křupavý, a i s přidanými škvarky se mi nezdá tak mastný, jako ten smažený.

Postup:

8 brambor
1 vejce
hladká mouka
1-2 stroužky česneku
špetka drceného kmínu
mletý pepř
majoránka
sůl
hrst menších škvarků (a pár dalších, na posypání před pečením)
10 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání

Postup:

Ve 2 lžících vlažné vody rozmícháme droždí a necháme vzejít. Zatím nastrouháme oloupané brambory najemno a část vyloučené vody z nich slijeme pryč. K bramborám přidáme vodu s droždím, vejce, koření, rozetřený česnek, sůl a trochu hladké mouky tak, aby vzniklo hustší těstíčko. Nakonec vmícháme škvarky.

Zapékací formu dobře vymažeme sádlem, urovnáme do ní bramborové těsto, povrch posypeme dalšími škvarky a necháme vykynout. Zapékací mísu s vykynutým bramborákem vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dočervena (200°C/asi 30-40 minut – podle vrstvy těsta). Bramborák je výborný teplý i studený. Podáváme ho s kyselou okurkou nebo zelným salátem.