Jeden ze starých rodinných receptů – vždycky jsme litinu pekli v troubě, ale vyzkoušela jsem i pekárnu. Nemá to chybu.

 

Suroviny:

kvásek (250 ml vlažného mléka + čerstvé droždí velikosti vlašského ořechu)
3 velké syrové strouhané brambory
2 – 3 lžíce sádla
4 lžíce škvarků
150 g anglické slaniny pokrájené na kostičky
2 vejce
4 utřené stroužky česneku
dle chuti kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
asi 500 g hrubé mouky
bylinky (libeček, kopřivy, petrželka)
asi 100 g pokrájené klobásy

 

Postup:

Vše smícháme v míse. Přendáme do pekárny bez hnětacích metel, na 1 minutu zapneme program Pečení, vypneme a necháme 1h kynout. Pak zapneme hodinové Pečení. Po ukončení programu zapneme znovu Pečení a už hlídáme.
Dá se jíst teplé i studené (s kysaným či sterilovaným zelím nebo čalamádou) a nádherně to voní!