Pagáče či pagáčky jsem kdysi dávno vnímala jako veskrze slovenské jídlo. Také tento recept pochází ze slovenské kuchyně. Moje milá kamarádka Anička peče své nedělní pagáčky celé rodině. Nejsou překládané, a o to jednodušší a rychleji hotové. A ta chuť! Slané tak akorát, vonící škvarky a tak křehoučké, že padají do bříšek téměř samy.

Pagáče – suroviny

500 g hladké mouky
200 g mletých škvarků
50 g oleje
2 žloutky
2-2,5 rovných lžiček soli
1/2 rovné lžičky mletého pepře (lze vynechat)
200 g zakysané smetany
25 g čerstvého droždí
80 g vody

Na potření trocha rozšlehaného vejce

nedělní pagáče

Postup

Pro domácí pekárnu

Všechny suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Příprava těsta robotem nebo ručně

V zadělávací míse dobře promícháme všechny suroviny a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.

Hotové a vykynuté těsto na stole propracujeme, rozválíme do obdélníku o síle prstu a nožem po celém povrchu zlehka hustě nařežeme do mřížky (asi 2 mm hluboko). Tím budoucí pagáčky jednoduše a pěkně ozdobíme.

Pak plát pokrájíme na čtverečky nebo z něj vykrájíme kolečka a všechno (včetně odkrojků) uložíme kynout na plech s pečícím papírem. Asi po 15-25 minutách pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15-20 minut).


  • Mletý pepř můžete vynechat, ale s ním jsou pagáče výrazněji ochucené.
  • Ještě více vůně pagáčkům dodá malý přídavek drceného kmínu.
  • Přesto, že nejsou pagáčky překládané, dobře lístkují.
  • Chcete-li je upéct na příští den, zadělejte těsto raději s omládkem.