Pagáče či pagáčky jsem kdysi dávno vnímala jako veskrze slovenské jídlo. Také tento recept pochází ze slovenské kuchyně. Moje milá kamarádka Anička peče své nedělní pagáčky celé rodině. Nejsou překládané, a o to jednodušší a rychleji hotové. A ta chuť! Slané tak akorát, vonící škvarky a tak křehoučké, že padají do bříšek téměř samy.
Pagáče – suroviny
500 g hladké mouky
200 g mletých škvarků
50 g oleje
2 žloutky
2-2,5 rovných lžiček soli
1/2 rovné lžičky mletého pepře (lze vynechat)
200 g zakysané smetany
25 g čerstvého droždí
80 g vody
Na potření trocha rozšlehaného vejce
Postup
Pro domácí pekárnu
Všechny suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Příprava těsta robotem nebo ručně
V zadělávací míse dobře promícháme všechny suroviny a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole propracujeme, rozválíme do obdélníku o síle prstu a nožem po celém povrchu zlehka hustě nařežeme do mřížky (asi 2 mm hluboko). Tím budoucí pagáčky jednoduše a pěkně ozdobíme.
Pak plát pokrájíme na čtverečky nebo z něj vykrájíme kolečka a všechno (včetně odkrojků) uložíme kynout na plech s pečícím papírem. Asi po 15-25 minutách pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15-20 minut).
- Mletý pepř můžete vynechat, ale s ním jsou pagáče výrazněji ochucené.
- Ještě více vůně pagáčkům dodá malý přídavek drceného kmínu.
- Přesto, že nejsou pagáčky překládané, dobře lístkují.
- Chcete-li je upéct na příští den, zadělejte těsto raději s omládkem.
Vyborné!pagáče miluju,ale nikdy se mi nechce překládat. Jiné recepty bez překládáni nejsou to pravé, ale tenhle je opravdu super👌
Jé, to mě těší :-) Děkuji za zprávu!
Iva
Výborný recept, pekla jsem dnes poprvé a povedlo se!
Dobrý den. Miluju pagáčky, určitě vyzkouším. Jen mě zaujal ten omládek. V jakém poměru v tomto receptu zadělat? Děkuji.
Dobrý den,
odeberete z odvážených a nachystaných surovin 100 g vody, rovnou lžičku sladěnky nebo včelího medu, cca 18 g droždí a 130 g hladké mouky – umícháte a zakryté necháte 45 minut kynout. Pak k omládku přidáte zbytek surovin a pokračujete :-)
Iva