Byla chuť na….“něco“. Zvítězily tyčinky a aby nebyly úplně obyčejné, ochutila jsem je čerstvou byzalkou, krájenými olivami a sušenými rajčaty.
Velice podobně plnil své tyčky R. Bertinet, ten použil černé olivy, strouhaný sýr a provensálské koření.
Tyčky jsou křupavé, vevnitř přesto stále trochu vláčné. Při mlsání se střídavě vynořují lehoulince nakyslá chuť rajčete, slanější olivy nebo přímo i samotného krystalku soli z povrchu tyčinky a celé to provází vůně bazalky.

Odpolední tyčky

Odpolední tyčky

Suroviny:
100 g vody
špetka cukru
2 lžíce oleje
200 g hladké mouky
půl lžičky soli
10-14 g droždí
 
Náplň:
olivy
bazalka
sušená rajčata v oleji
– vše nakrájíme a smícháme dohromady.

Odpolední tyčky

-naplněné, před kynutím-

 

Postup:
suroviny na těsto umícháme a asi 30 minut necháme odpočinout.
Propracujeme, vyválíme na tenký obdélník, do středu rozprostřeme náplň a přes ni přeložíme nejprve jednu prázdnou stranu těsta a k ní pak přehneme i tu druhou (jako obálku). Celé naplněné těsto ještě lehce znovu rozválíme, ale tak, aby náplň zůstala zakrytá vevnitř.

Rádýlkem nebo krájecí lopatkou pak nakrájíme asi 1 cm široké tyčky, chytneme je na obou koncích a dobře zkroutíme – takto upravené uložíme na plech s pečícím papírem.

Než se vyhřeje trouba, tyčky nakynou. Kdo má rád slanější, potře je před pečením lehce vodou a posype hrubou solí.
Upečeme ve vyhřáté troubě 200°C/10-15 min, pak zeslabíme a dopečeme 160°C/asi 15 min.