Pizza scondita – nahá pizza, prostá, prapůvodní pizza…
Je bez rajčatového podkladu, ale třeba i se sýrem. Potřená olejem nebo olejem s rozetřeným česnekem, může být posypaná krájenou cibulí, bylinkami a kdo má rád, posype si ji sýrem. Potkala jsem ji na internetu i jako pizza brot, nabízený i v některých českých pizzeriích. V Toskánsku se pizza pouze s bylinkama nazývá ciaccino.
Suroviny na nahou pizzu
Pizza těsto
- 150-180 g vody
- 300 g hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 4-5 g čerstvého droždí
Na potření
- olivový olej
- sekané bylinky
- popř.strouhaný sýr na posyp
Postup
Nahá pizza je opravdu jednoduchá. Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Pak rozválíme na celý plech tenkou placku, kterou potřeme olejem, posypeme sekanými bylinkami a dáme upéct do vyhřáté trouby – můžeme sypnout i strouhaným sýrem.
Pizzu můžete ochutit čímkoliv – bylinkami, oblíbeným kořením, sekaným česnekem nebo cibulí, různými sýry… Důležité je, aby spolu použité suroviny chuťově ladily a nebylo jich moc. Méně znamená někdy více ;-)
Napsat komentář