Pizza scondita – nahá pizza, prostá, prapůvodní pizza…
Je bez rajčatového podkladu, ale třeba i se sýrem. Potřená olejem nebo olejem s rozetřeným česnekem, může být posypaná krájenou cibulí, bylinkami a kdo má rád, posype si ji sýrem. Potkala jsem ji na internetu i jako pizza brot, nabízený i v některých českých pizzeriích. V Toskánsku se pizza pouze s bylinkama nazývá ciaccino.

Suroviny na nahou pizzu

Pizza těsto

  • 150-180 g vody
  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 4-5 g čerstvého droždí

Na potření

  • olivový olej
  • sekané bylinky
  • popř.strouhaný sýr na posyp


Pizza scondita

Postup

Nahá pizza je opravdu jednoduchá. Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.

Pak rozválíme na celý plech tenkou placku, kterou potřeme olejem, posypeme sekanými bylinkami a dáme upéct do vyhřáté trouby – můžeme sypnout i strouhaným sýrem.

Pizzu můžete ochutit čímkoliv – bylinkami, oblíbeným kořením, sekaným česnekem nebo cibulí, různými sýry… Důležité je, aby spolu použité suroviny chuťově ladily a nebylo jich moc. Méně znamená někdy více ;-)