Slané chroupání je vítané v každé roční době.
Těsta na tyto poměrně rychle udělané tyčky jsou příjemně variabilní, ochutit se dají podle stavu spíže nebo momentální nálady.
Tyto tyčky voní sezamem, který slanému pečivu velice sluší ;-)
(Košíček na ně mi opět udělala kamarádka Pavla.)

.

Suroviny:

60 g podmáslí
60 g vody
20 g oleje
200 g hladké mouky
5 g čerstvého droždí
rovná lžička soli

sezam na posypání

.

Podmáslové tyčky se sezamem

.

Postup:

Těsto je na tyčky na jeden plech.

Ve vodě s podmáslím rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme vláčné těsto, které necháme 30-45 minut odpočinout.

Propracujeme, vyválíme na nevelký obdélník, posypeme hustě sezamem a ten do povrchu válečkem zatlačíme (převálením).

Nožem nebo kovovou stěrkou těsto nakrájíme na 2 cm široké pruhy, které před uložením na plech zatočíme. Pokud se těsto pružně vrací do původního stavu a nezůstává na plechu zakroucené, nechte pásky před kroucením asi 5 minut odpočinout. Půjde to lépe.

Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/ asi 12-15 minut).

.

.

.