Bagetky s převahou celozrnné mouky – u takového pečiva se vyplatí celou dávku celozrnné mouky předmočit, minimálně po dobu, co kyne omládek. Větší částečky mouky namočením změknou a zároveň proběhne autolýza (vyvíjí se lepková struktura).

Suroviny:

Na omládek
130 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g droždí
160 g hladké mouky
– necháme v pekárně bez předehřevu pár mnut umíchat do hladka.

Do těsta dále:
170 g vody
3 lžíce oleje
lžička cukru
1,5-2 rovné lžičky soli
300 g pšeničné mouky celozrnné jemné
30 g hladké mouky

Pšeničné bagetky s 60% celozrnné mouky

Postup:

Umíchaný omládek necháme v zavřené pekárně asi 35 min kynout, pak přidáme ostatní suroviny a použijeme program Těsto.
Vykynuté z pečky vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bagetu.
Necháme znovu nakynout na plechu, pak pomašlujeme vejcem, popř. nařízneme a dáme upéct do vyhřáté trouby (prvních pár minut 200°C, pak můžeme snížit na 180°C a dopéct).

Protože toto těsto kyne před očima, nechám ho v pečce jen umíchat na program Koláč (Dort) a pak kynout v míse, kde ho v půli kynutí jednou promísím.