Občas je chuť na něco…křupavého…slaného….a třeba se semínky?
U těchto sucharů je všeho vrchovatě – slané jsou tak akorát, semínek plno a křupavost – ta se řídí délkou pečení sucharů. Nejvíc nám asi chutnají ty hodně vypečené.

Vyzkoušela jsem je i z celozrnné žitné mouky, chutnají trochu jinak, než z pšeničné a hlavně – do druhého dne změkly a to už opravdu nebylo to pravé.

Suroviny:

120 g pšeničné mouky celozrnné jemné
100 g jemných ovesných vloček
50 g dýňových jader
50 g sezamu
30 g mletého lněného semínka
20 g pšeničných otrub
250-270 g vody
1-1,5 rovné lžičky soli
necelá rovná lžička prášku do pečiva

Semínkové suchary

Postup:

nameleme lněné semínko (elektrický kávomlýnek Bosch), přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
Přidáme všechny ostatní suroviny, vodu jako poslední – dobře promísíme a těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Hranou stěrky „nařežeme“ suchary – čtverce, obdélníky, hezké jsou i pásky jako fit tyčinky a dáme upéct.

Semínkové suchary

Pekla jsem je zprvu prudčeji, v troubě vyhřáté na 200°C, asi po 12-15 minutách jsem teplotu snížila na 160°C a dopekla dokřupava. Není třeba péct zcela do vysušení, suchary po zchládnutí ještě trochu ztvrdnou.

Semínkové suchary

Množství soli závisí na vás – zkoušela jsem nejprve s jednou lžičkou, ale i když se snažíme solit méně, zdály se nám suchary fádní, proto dávám 1,5 lžičky soli.