„Suchá“ chlebová placka, ochucená svrchu sypanými semínky.
Suroviny:
100 ml (g) vody
1/2 lžičky cukru
1,5 lžíce oeje
7 g droždí
lžička kmínu
1/2 lžičky soli
30 g žitné mouky
150 g hladké mouky
semínka na posypání
sádlo na potření
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a necháme umíchat na program Těsto. Kynout stačí chvilka, asi 20 minut.
Těsto vytáhneme, propracujeme a vyválíme na kulatý plát. Bohatě ho posypeme semínky, která pak do těsta zaválíme válečkem. Nožem kruh rozdělíme na čtvrtiny a dáme na plech s pečícím papírem vykynout.
Znovu stačí chvíle, třeba jen než se nahřeje trouba. Posúchy potřeme rozpuštěným sádlem a dáme upéct do vyhřáté trouby. (200°C/asi 15min)
Pokud chceme posúchy lesklejší, můžeme je 5-7min před dopečením potřít rozšlehaným vejcem.
Dnes jsem posůch upekla k hrstkové polévce a byl vynikající. Příště musím upéct alespoň dva kousky…Děkuji za recept!!
Pekla jsem z dvojité dávky, přidala lžíci žitných otrub, lžíci kvásku a posypala navíc česnekem. To fakt nemá chybu! :)