Bylinkové tyčky jsou větší a silnější, u nás doma je většinou nevypékáme zcela do křupava. Už samo těsto na ně je poměrně volné a měkčí. Upečené tyčky jsou nadýchané, lákavě voní použitými bylinkami a sýrem, a když je podáte s ochuceným smetanovým dipem, zmizí ze stolu během krátké chvilky.

Tyčky jsou tím, že je nekrájíme rovně, ale zkroutíme v prstech, po upečení každá jiná, a na stole vypadají hodně zajímavě. Bylinky je možné použít v jednom druhu (nám chutnají třeba ty s mladým koprem) nebo si namíchat „zelenou směs“ podle vlastních chutí či bujného porostu na zahrádce.

Suroviny

Na těsto

300-310 g vody
25 g změklého sádla
2 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého černého pepře
1-2 rozetřené stroužky česneku
500 g hladké mouky
100 g hrubě strouhaného čedaru
13 g čerstvého droždí
větší hrst drobně krájených bylinek (rozmarýn, petržel, bazalka, kopr, pažitka aj.)

Na potření před pečením

voda nebo vejce

Dip

zakysaná smetana
sůl
česnek

bylinkové tyčky

Postup

V domácí pekárně: Kromě bylinek vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Bylinky přihodíme až v průběhu hnětení, po zvukovém signálu pekárny.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí s cukrem a necháme 10-15 minut stát. (Zatím třeba připravíme dip :-) ) K drožďové vodě přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volnější těsto, které zakryjeme a necháme asi 30 minut kynout.

Hotové těsto prohněteme, na pomoučeném stole vyválíme plát na prst vysoký (hrubý), a rádlem ho rozkrájíme asi na cca 3 cm široké proužky. Každý pruh těsta při přenášení na plech s pečícím papírem v prstech zkroutíme jako při ždímání.

bylinkové tyčky

Všechny tyčky necháme na plechu 20-25 minut nakynout, potřeme vodou nebo trochou rozšlehaného vejce a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C /12-18 minut, podle toho, jak moc mají být tyčky vypečené).

Na stůl spolu s tyčkami podáme dip ze zakysané smetany smíchané se solí a rozetřeným česnekem (množství podle chuti). Dip můžeme připravit i z lehce osolené směsi zakysané smetany, strouhané nivy a rozetřeného stroužku česneku.