Lopaťáky (či tzv. pecové vdolky) byly vlastně předchůdcem malých koláčů, koláčků nebo vdolečků (jak se jim někde říkávalo).
Velké koláče o průměru až 35 cm, s náplní na povrchu, se sázely do chlebové pece na dřevěné lopatě. Dělávaly se prý trnčené, hruškové nebo syrové (tvarohové) – tak se píše v nádherné knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.
Jsou vlastně podobné frgálům. Pravděpodobně se pekly z jiného těsta, než je to popsané o kousek níž, ale – zkuste si upéct kousek téhle historie ;-)
.
Suroviny
na dva koláče o průměru asi 30 cm:
150 g vody
15 g cukru
žloutek
30 g změklého másla
200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
8 g čerstvého droždí
Náplň:
švestková povidla
drobenka (40 g másla, 40 g cukru, 80 g pokohrubé mouky)
Postup:
ve vodě rozmícháme cukr, droždí, asi 2 lžíce z přichystané, odvážené mouky a necháme 20 minut pracovat.
Pak přidáme zbytek surovin a robotem nebo ručně vymísíme příjemně měkké těsto. Je třeba nechat ho nakynout – mísu zakryjeme utěrkou, postavíme do teplé místnosti a necháme asi hodinu kynout.
.
.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý kus pak vyškrábneme na pomaštěný plech a malým válečkem nebo prsty roztáhneme do tenkého, kulatého koláče o průměru asi 30-35 cm.
Potřeme povidly, posypeme drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/ asi 20 minut).
.
.
Dobrý den, nádherný koláč, který musím udělat. Ty povidla je potřeba nějak ředit? Děkuji za odpověď. Dana
Dobré ráno, Dano,
povidla mám domácí, ředit jsem nemusela. Ale jestli je máte hodně tuhá, přidejte k nim po trošínce rumu a vody – aby se dala natírat.
A děkuji :-)
Iva
Dobrý den, dnes jsem je dělala, krásně se s těstem pracovalo. Bohužel jsem udělala chybu – rozválela jsem těsto moc tenké. Spíš jako pizzu. Příště se polepším.