Tmavší tyčky (u nás někdy nazývané „Ozzákovy tyčáky“) mají lehce pikantní chuť díky mletému pepři v těstě a dochucené jsou omotanými pásky z plátků anglické slaniny, která se do těsta částečně zapeče. Upéct se dají z jakéhokoliv tvárného těsta na bulky nebo rohlíky, takže ani Vaše děti nemusí zůstat ošizeny :-)

Suroviny:

  • 260-270 g vody
  • 60 g změklého sádla
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička mletého pepře
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 13-15 g čerstvého droždí

Na dokončení:

  • dlouhé plátky slaniny
  • sezam

Postup:

Ve vlažné vodě romícháme droždí, přidáme zbytek surovin a všechny spolu velmi dobře promísíme a těsto v zakryté míse necháme přibližně hodinu kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme, na stole propracujeme a rozválíme na 2 nevelké, na prst silné pláty. Plátky slaniny podélně nožem rozkrojíme na poloviny (nebo třetiny – podle toho, jak je slanina široká) na tenké pásky a pláty těsta rozkrájíme na silnější tyčky.

Každou tyčku omotáme pásky slaniny – stačí několi závitů na každé tyčce, aby bylo těsto mezi nimi dobře vidět. Slaninu k těstu dobře přitáhneme, aby se při kynutí a pečení nesesmekla.

Tyčky se slaninou uložíme kynout na velký plech (všechny konce slaninových pásků jsou uloženy pod těstem) na cca 30 minut, pak je potřeme vodou nebo trochou rozšlehaného vejce, posypeme sezamem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 10-12 minut, podle síly tyček).