Housky hezky nakynou, a protože mají díky vločkám vyšší podíl vlákniny, jsou prospěšné pro naše zažívání a také nás zasytí na delší dobu, než pečivo z čistě bílé mouky.
Pleteny jsou z jediného pramene – fotopostup najdete tady.

Suroviny:

na omládek:
110 ml (g) vlažné vody
lžička sladěnky
140 g hladké mouky
12 g droždí

Dále:
160 ml (g) vody
1,5 lžičky soli
4 lžíce oleje
100 g ovesných vloček
50 g pšeničné celozrnné mouky jemné
220-230 g hladké mouky

Vločkové housky

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, rozdělíme na 8 dílků, z každého vytvarujeme bulku a všechny necháme asi 10-15 minut odpočinout.

Pak z každé bulky vyválíme dlouhý pramen a podle postupu Pletení housky z jednoho pramene upleteme housku. Všechny je necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií dobře nakynout, lehce potřeme vodou, můžeme sypnout vločkami a ve vyhřáté troubě upečeme (190°C/asi 20 min).

Vločkové housky