Bylinkový knedlík

Třikrát knedlíky, pokaždé jinak a pokaždé nevšedně.

První je bylinkový, ochucený sekanými bylinkami ze zahrádky….

O úžasně dobrém knedlíku, který někde v restauraci podávali ke kachně, byl kynutý a střed tvořilo bramborákové těsto, mi kdysi bájila kamarádka. Zkusila jsem tento a opravdu nám všem chutnal, je velmi nevšední.

A třetí knedlík? Zjara se snažím v kuchyni hodně používat mladé kopřivy, tak jsem je zkusila přidat i do knedlíku. Od té doby knedlíky v tomhle ročním období míváme pravidelně strakaté.

 

Bylinkový knedlík

(titulní foto)

Bylinkový knedlík

-vymísené těsto-

Suroviny:
250 ml (g) vody
lžička cukru
15-17 g droždí
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
260 g polohrubé mouky
350 g hrubé mouky
hrst krájených bylinek
(pažitka, petrželka, celerová a cibulová nať, libeček, na jaře je možné dát mladé kopřivy)

Postup:
Suroviny dáme do pekárny a necháme zpracovat na program Těsto, po pípnutí přidáme bylinky.
Z vykynutého těsta uděláme dva knedlíky, které po nakynutí svým obvyklým způsobem uvaříme. (Vařím ve vodě, 16 minut, v polovině knedlíky obrátím.)

 

Bylinkový knedlík

-čerstvě vytažené z vody-

Knedlíky jsou dobré, na řezu hezky strakaté a potěší nejen jazýček, ale i oko.

 

 

 

Kynutý knedlík s bramborákem

Kynutý knedlík s bramborákem

-kynuté těsto s kolečkem bramborákového těsta uprostřed-

Suroviny:
na kynuté těsto:
250 ml (g) vody
lžičku cukru

15-17 g droždí
lžíce oleje
1,5 lžičky soli
230 g polohrubé mouky
340 g hrubé mouky
na bramborákové těsto :
3 velké brambory
2 stroužky česneku
hladká mouka
1 malé vejce
majoránka
sůl
drcený kmín

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Z nastrouhaných brambor vymáčkneme trošku vody, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme bramborákové těsto, hustší, než obvykle.
Vykynuté těsto rozdělíme na díly, každý rozválíme a naplníme těstem bramborákovým. Opravdu dobře uzavřeme a necháme nakynout.
Vaříme jako klasické kynuté knedle, ve vodě, mírným varem 18 minut, v polovině doby knedlíky ve vodě obrátíme.

Jsou dobré k pečené kachně, huse i vepřovému. Samozřejmě se zelím.

 

 

 

Jarní knedlíky

Jarní kedlíky

-jarní knedlíky před kynutím-

Suroviny:
250 ml (g) vody
lžička cukru
2 lžičky soli
3 lžíce oleje
230 g polohrubé mouky
390 g hrubé mouky
15 g čerstvého droždí
2 hrsti drobně krájených mladých kopřiv nebo kopřivových lístků

Postup:
Suroviny v pořadí tekuté, sypké dáme do pekárny a zapneme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, rozkrájíme na díly a z každého uděláme knedlík. Po jejich vykynutí je vaříme mírným varem ve vodě 16 – 18 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Můžeme samozřejmě vařit i v páře, pokud jsme tak zvyklí.

 

Jarní kedlíky

-se sekanými kopřivami v těstě-

 

 

Kromě těchto knedlí se u nás vaří – a vlastně převážně, nejvíce – klasické kynuté knedlíky

 

Klasický kynutý knedlík

-klasický kynutý knedlík-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.