Mazanec bývá spojený s Velikonocemi. Hodně lidí (včetně nás) ho ho má rádo po celý rok.
Nemusí to být přímo klasika, kterou máme nejraději. Se stejnou chutí o víkendu posnídáme vláčný jablečný mazanec, jindy je to mazanec bleskově upečený nebo hranatý z klasického těsta.
Všechny jsou vyzkoušené přímo v pekárničce.
Jablečný mazanec
(titulní foto)
Suroviny:
150 ml (g) vody
150 g strouhaných jablek
(přibližně 2 jablíčka)
100 g rozinek
špetka soli
50 g oleje
50 g cukru
vanilkový cukr
1 vejce
2 lžičky citrónové šťávy
530 g hladké mouky
10 g droždí
pro vůni skořici nebo citrónovou kůru
Postup:
suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Sladký (nebo jiný, určený k přípravě a pečení kynutého sladkého bochníku), pokud nemáme, použijeme Základní program. Po třetím hlazení můžeme vytáhnout háky, v buchtičce pak nebudou velké díry.
Pečení ukončíme už po 40 minutách, píchnutím špejle zkontrolujeme, jestli je mazanec upečený, opatrně ho vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
- Mazanec je měkounký, málo sladký a díky jablkům vlhčí, výborný i bez másla.
Bleskový mazanec
Suroviny:
220 g vody
150 g hustého bílého jogurtu (např. Selský)
1 vejce
80 g cukru + koření Voňavé pečení s vanilkou
(nebo 60 g cukru + vanilkový cukr)
špetka soli
3 lžičky citrónové šťávy
(nebo i citronky)
2 lžíce oleje
400 g hladké mouky
130 g polohrubé mouky
25 g droždí
– možno přidat i rozinky nebo kandovanou citronovou kůru
Postup:
suroviny dáme do pekárny – nejdříve tekuté, pak tuhé a zapneme rychlý program – Expres (nebo jiný, který má vaše pekárna), doba jeho trvání je 1 h 20 min.
Při míchání můžeme, pokud je třeba, gumovou stěrkou lehce stáhnout kousky těsta, které ulpí na stěnách formy, dolů. Přesto, že je výroba mazance tak krátká, díky většímu množství droždí perfektně vykyne.
- Vyklápíme velmi opatrně, boky horkého mazance jsou měkké, chládnutím se zpevní.
Mazanec v pekárně
Suroviny:
180 ml (g) vody
100 g cukru
60 g rozpuštěné Hery
špetka soli
60 g rozinek
1 vejce
1 žloutek
500 g hladké mouky
18-20 g čerstvého droždí
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme Základní program nebo program určený k pečení sladkého kynutého bochníku.
Před třetím kynutím navlhčenýma rukama vyndáme háky a uhladíme povrch těsta. Můžeme potřít zbylým bílkem a třeba i posypat mandlovými lupínky, které do povrchu dlaní lehce zatlačíme.
Necháme proběhnout třetí kynutí a pečení, ale pečeme pouze 40 minut. Pak už je mazanec hotový a dalším pečením by se jen vysoušel a pak připaloval.
Asi po 10 min od vypnutí pečky a větrání otevřením víka pečky mazanec opatrně vyklopíme.
Je pórovitý, lehounký a málo sladký.
- A ještě důležitá připomínka – tento mazanec je vhodný opravdu jen pro ty největší pekárničky – do menších musíte množství surovin úměrně snížit (např. o 1/4, 1/3 množství surovin).
Bleskový mazanec – vyšla z toho sladka buchta.s mazancem možná trochu podobná chutí.
Ještěže nečekám návštěvu. Neměla bych co nabídnout.
Dobrý den, bleskový je proto, aby byl pokud možno co nejrychleji hotový, pokud máte chuť na sladké. Od těsta, které tak kratičce kyne, nemůžete očekávat pečivo nadýchané tolik, jako je na stejné stránce, jen o kousek níže nadýchaný mazanec – také z pekárny.
Prostě je to něco za něco.
Iva
No prostěmazanec se tomu říkat nedá, snime ho, , ale škoda surovin,energie a času.
Takovou buchtu bych zamíchala a upekla asi za polovinu času .
To je fajn, že jste tak šikovná :-)
Mazanec v pekárně – nechybí tam nějaká tekutina, vůbec mi nevyběhl. Píšete že je velký, já mám do půlky nádoby. Prosím podívejte se na to. Děkuji
Dobrý den, o kterém z těch tří mazanců píšete? Recepty by měly být v pořádku všechny. – Jaké jste použila droždí, čerstvé nebo sušené?
Mazanec v pekárně, poslední recept, použila jsem čerstvé droždí. Dvakrát jsem pekla, dvakrát vyhodila.
v neděli jsem poprve pekla dle vašeho receptu…. Mazanec v pekárně… a chválím velice. Recept je opravdu vychytaný :). Povedl se budu dle tohoto receptu péct i nadále. Je opravdu moc dobrý.
Děkuji a přeji hezky den
Svatka