rychlochleba

Opět tři chleby z pekárničky.

První je „rychlochleba“ – umíchaný, vykynutý a upečený za pouhých 80-90 minut (jak u které pekárny). Je opravdu výborný, ale jako u všeho, co nějak ošidíme, je třeba někde malinko slevit ze svých nároků – druhý den už není nic moc. Ale pokud potřebujete dobrý chleba šup – šup, je tenhle tím pravým.
Druhý chleba je nadýchaný a ochucený sezamem, třetí chleba naopak nižší, hodně celozrnný, a přesto i tak nadýchaný.

Rychlochleba s chlebovou směsí

(titulní foto)

Suroviny:

350 ml (g) vody
1/4 kilového balení chlebové směsi (250-270 g)
270 g hladké mouky
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
lžička soli
lžička octa
lžička cukru
25 g droždí

 

Postup:

Všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Expres (Rychlý, Quick), u Bifnettky trvá 1h 20min.

 

 

rychlochleba

-lákavě okatá a pružná střída-

 

 

Použila jsem chlebovou směs, kterou občas pro zpestření jídelníčku kupujeme a čtvrtka mi jí většinou zbývá. (Peču ze 3/4 balíčku.)

  •   celé balení váží od 1000-1080 g, proto je v surovinách psáno 250-270 g této směsi
  •   ocet přidávám jednak kvůli chuti a pak také kvůli toho, aby v chlebovém těstě nebylo cítit takové množství droždí
  •   díky droždí těsto i v kratičké době stihne nádherně vyběhnout a chleba je lehký, pružný a plný ok

Dnes už tyto směsi nekupuji, nepotřebuji – míchám si mouky podle chuti. Občas mi ale někdo chce udělat radost a směs donese na návštěvu s sebou místo čokolády.

 

Pšenično – žitný (2:1) se sezamem

Pšenično - žitný (2:1) se sezamem

-chládnoucí bochník-

Suroviny:;

180-200 ml vody
(podle toho, jak máme husté podmáslí, kyšku)
200 ml kyšky nebo podmáslí
180 g žitné celozrnné jemné mouky
360 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžíce sezamu
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
12 g droždí

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny a zapneme program Základní nebo máme-li, tak program Podmáslový chléb.

 

Pšenično - žitný (2:1) se sezamem

-na řezu-

Můžeme ale zkusit upéct s omládkem:
160 ml vlažné vody smícháme se lžičkou sladěnky  (cukr vynecháme), 5-6 g droždí a 210 g hladké mouky a necháme v teple 35-45 min kynout.
Přidáme zbývajících 40 ml vody, sůl, sezam, kmín, kyšku, žitnou mouku a 150 g hladké mouky a necháme umíchat těsto. Po jeho vykynutí zapneme program Pečení.

Chleba je moc hezky nakynutý a i třetí den je velice dobrý.

70% celozrnný chleba

Suroviny:

100 ml kefíru
250 ml vody,
2 lžíce bramboráku v prášku
1,5 lžičky soli
2 lžičky olivového oleje
lžička cukru
200 g pšeničné  celozrnné mouky
130 g žitné celozrnné mouky jemné
30 g pšeničných klíčků (Natural)
130 g hladké mouky
10 g droždí

 

70% celozrnný chleba

-s tmavou střídou-

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – sypké a zapneme program Celozrnný.

Zkuste někdy, budete-li ho péct, předmočit alespoň pšeničnou celozrnku – smícháte uvedených 200 g pšeničné celozrnné mouky s 250 g vody (vše z výše uvedených surovin) a na 12 hodin to uložte do lednice. Proběhne autolýza a zároveň se celozrnná mouka změkčí.
Druhý den dáte vše do pekárny a upečete na program Celozrnný.

8 komentářůLeave a comment

  • Ivo, nemám bramborák v prášku. Je v tom receptu bezpodmínečně nutný? Jak ho můžu případně nahradit?

  • Namočila jsem si tu pšeničnou celozrnnou mouku. Až ji vytáhnu z ledničky, asi ji mám nechat ohřát na pokojovou teplotu. Nebo ji můžu použít tak, jak bude?

    • Bylo by lepší ji nechat aspoň maličko ohřát 😉
      Místo bramboráku v prášku můžete do chleba strouhnout kousek – půlku menšího vařeného (i syrového) bramboru a ochutit špetkou majoránky a česneku. Opravdu troškou.

      • Tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale chleba vůbec nevykynul. Vážila jsem přesně, celozrnku jsem měla předmočenou, pak jsem ji nechala 1,5 hodiny ohřát, a přesto vznikla cihla, kterou by se dalo zdít. Je to už podruhé, co mi při pečení na program Celozrnný chleba nevykynul.

        • Droždí máte v pořádku, čerstvé?
          Vy na chleba během pečení skrz okénko pekárny nenakukujete? Když není vykynutý po třetím kynutí – a před pečením dostatečně, je možné pekárnu vypnout a nechat stát do doby, než těsto nakyne podle vašich představ. Pak už jen zapnout program Pečení.
          Ale vidím to spíš v tom droždí – není možné, aby jinak chleba nevykynul vůbec.

          • Napsala jsem Vám komentář k receptu „ženský rozmar“, ale protože ho nevidím v posledních komentářích a nevím , jestli ho vidíte Vy, píšu ho ještě sem – nějak se tam vytratil celý recept, je tam pouze fotka 🙁

          • Díky za zprávu, chybu jsem odstranila jednoduše novým vložením receptu a smazáním starého.

  • Droždí bylo v pořádku, pekla jsem ze stejného kousku ve stejný den i kynuté buchty a ty dopadly na výbornou. Samozřejmě, že obvykle chleba okukuju celou dobu, ale tohle byla výjimečná situace, kdy jsem využila schopnost pekárny, že zvládne celý proces bez mé přítomnosti, a výsledek byl katastrofální 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.