Podzim, doba babího léta, barevného listí a také burčáku.
Trochu červeného burčáku jsem použila na zadělání rozinkových točenek. Lehoučké v ruce, sladké, s citronovou polevou, která při zakousnutí působí na jazyku příjemně kontrastně…
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
30 g pšeničného nebo žitného kvasu (kvásku)
150 g vody
160 g hladké mouky
– vše smícháme a zakryté proti osýchán necháme vykvasit
Dále:
160 g červeného burčáku
340 g hladké mouky
60 g cukru
80 g změklého másla
špetka soli
strouhaná citronová kůra
hrstka krájených rozinek
Na polevu a posyp:
citronová poleva
mandlové plátky
POSTUP:
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a v teple místnosti necháme nakynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12 kousků, z každého uděláme bulku a necháme odpočinout.
Pak můžeme vytvarovat. Buď z bulky uděláme delší pramen a stočíme ho do hada….nebo bulku narazíme raznicí (razila jsem)…nebo je nechat ve tvaru bulky a tak i upéct.
Vytvarované šneky uložíme na plech nakynout, naražené tvary vzhůru nohama (chvíli před kynutím je pak obrátíme zpátky a necháme dokynout). Celý plech vsuneme do velkého igelitového pytlíku, těsto tak bude lépe kynout.
Po vykynutí potřeme oslazeným mlékem a upečeme (200°C/18-20 minut).
Hotové šneky po vychladnutí pocákáme citronovou polevou a posypeme plátkovanými mandlemi.
Šlo by převést na droždí? Bohužel nemám zrovna kvásek. Děkuji.
Určitě. Bude stačit tento návod? :-)
https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/