Tento recept – nerecept jsem zároveň se vzorkem k ochutnání dostala od kamarádky Radmily. Použila hrubozrnnou mořskou sůl, celerovou nať, šalvěj, měsíčkové květy, špetku pelyňku – výsledek je velice příjemně voňavý.

Děkuju, Radko! 🙂

Suroviny:

hrubozrnná sůl
drcené sušené bylinky

Bylinková sůl

Postup:

základem pro recept je zajistit si už v sezóně dostatek bylin a nakrájené je ve stínu dobře usušit.

Každý ví, která bylinka mu voní nejvíc, kterou používá častěji a kterou zas méně. Proto bych doporučila vznikající směs bylin s pauzami očichávat (krásná práce!), dolaďovat a až si budete téměř jistí, zkuste jí posypat pár brambor a upéct.

Máte-li pocit, že tohle je to pravé, smíchejte byliny se solí. Té raději malinko méně (přidat ostatně můžete kdykoliv), ať nemáte jídlo s bylinkovou solí sice nádherně voňavé, ale přesolené.

Kromě u nás všech oblíbené celerové natě se chystám i na planě rostoucí popenec, který směsi přidá maličko pepřovou příchuť.

Plánuju si směsí udělat několik, každou trochu jinou a už se těším na pečené brambory, voňavé bylinkami nebo nějakou obyčejnou chlebovou placku, neobyčejně vonící…

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den Ivo, po přečtení vašeho článko-receptu se chci zeptat, které bylinky se solí vám jsou nyní chuťově nejblíž. Chci se inspirovat, šalvěj dobrý, celer nať taky, mám ráda libeček, ten bych taky dala a možná i citrónový tymián, ten mám ráda a nejen na ryby, je krásně jemnější než obyčejný. Děkuji za odpověď Martina

    • Dobrý den, Martino,
      moje chuť se bude od té Vaší pravděpodobně lišit 🙂 Libeček mám také ráda, ale s ním opatrně, zvlášť pokud ještě přidáte celer. Tymián miluji, citronový obzvlášť, jen ten sušený mi moc nechutná – tak ho používám co nejvíc čerstvý….
      Zkuste směsí udělat víc druhů po menším množství – každou pak můžete použít pro jinou hlavní surovinu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.